Heel erg veel op bordje van college en raad

Gemeentenieuws
Het te verbouwen station Heiloo mist straks kiosk en toilet.
Het te verbouwen station Heiloo mist straks kiosk en toilet. (Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - Het Ravijnjaar 2026. Iedere gemeenteraad in Nederland worstelt ermee. Het Rijk is voornemens om dan minder geld over te maken naar het Gemeentefonds, waaruit gemeentes allerlei voorzieningen en infrastructuur bekostigen voor hun inwoners, ondernemers en toeristen. Heiloo zou in dat jaar 3 miljoen te kort komen. Tijdens de raadsinformatievond (RIA) van afgelopen maandag, in aanloop naar een echte commissievergadering op 13 mei, 25 juni weer een RIA en uiteindelijk de gemeente van 8 juli, kregen de commissieleden een presentatie van wethouder Rob Obdam van financiën. Daar ging het over het lopende jaar, waarin toch meer tegenvallers het eerder verwachte bescheiden overschot opsouperen. En alleen met de nodige stevige ingrepen zal dan, vooralsnog op papier, 2025 sluitend kunnen worden gemaakt. De kadernota voor dat jaar moet in juli worden vastgesteld. Deelnemen aan het gemeentebestuur is niet altijd een verhaal van feesttoeters en confetti, zo bleek.

door Ed Bausch

Aan de agenda waren kort van tevoren presentaties toegevoegd over herinrichting van het gebied rond winkelcentrum ’t Loo en van het Stationscentrum. “Iets moet er toch gebeuren”, zo schetsten de vertegenwoordigers van de ambtelijke organisatie en ze legden opties. Zo was het een vergadering waarin het tegelijkertijd over heel veel ging, ook weer over ja of nee Zandzoom bebouwen en ja/nee afslag A9. Over die twee kwesties had de PvdA-fractie begin maart vragen gesteld, met de gedachte om die projecten even op ‘pauzeren’ te zetten. De antwoorden waren niet gekomen. Terwijl de wethouder in zijn presentatie wel de stelligheid van doorgaan presenteerde.

Boos de zaal uit

Uiteindelijk verliet PvdA-fractievoorzitter Annemariek Nierop daarom de zaal, boos. Haar partijgenoten bleven, ze vroegen wel aan de wethouder om de beleefdheid om hun vragen te beantwoorden. “Ja”, zegt Nierop een dag later door de telefoon, “De wethouder had niet de moeite genomen onze vragen te beantwoorden. In zijn presentatie maakte hij van ons voorstel tot pauzeren een frame als dat we daarmee vertragen zouden bedoelen. Onze vraag was alleen maar wat een pauze zou kosten, om te kijken of we in de tussentijd iets met dat geld zouden kunnen doen. Het was voor mij op dat moment wel een druppel.”

Net die ochtend een meevaller

Om 2025 sluitend te krijgen zouden de raadsleden kunnen denken aan een verhoging van de OZB, 800.000 euro meeropbrengst. En aan minder uitgeven aan wegbeheer, groen, recreatie, maaien en speeltuinen, een totaal van ruim 200.000 euro. Voor 2026 zou het misschien nog een beetje kunnen meevallen omdat er juist maandagochtend een bericht naar alle gemeentes was gegaan dat de voorgenomen korting zal worden verminderd, als het kabinet daarmee instemt. Van de te verwachten drie miljoen tekort, op basis van het al wat uitgeklede begrotingsjaar 2025, zou dan nog 2,4 miljoen resteren. Een hele grote opgave voor Heiloo. En daar kwamen dan berichten overheen van mogelijk 9 miljoen euro meerkosten voor de afslag A9. Weliswaar zouden andere gemeentes en ook de provincie ook bijdragen om die meerkosten op tafel te krijgen. Maar… alleen als de Raad van State een streep zou zetten door de Zandzoom en de afslag A9, zou de gemeente geen geld kwijt zijn aan claims. Wel in het geval van een zelfstandig besluit van de gemeente om met die projecten te stoppen. Van de raadsleden zal veel worden gevraagd de komende tijd, zoveel is duidelijk.

Degradatie station

Over de herinrichting van het station werd getwijfeld: afschaffen door Pro Rail van het openbaar toilet en de kiosk zou een degradatie voor station Heiloo kunnen betekenen. Dan zouden er minder treinen gaan stoppen. En over het omleggen van de verkeerstroom rond ’t Loo, het autoluw maken van de route langs de Witte Kerk, was er wel de vrees of de bewoners van de Willibrordusweg wel voldoende participatie hadden gekregen of krijgen.

En zo ging er nog heel veel meer door de zaal. Het was wel heel erg veel informatie deze raadsinformatieavond; alles tegelijkertijd op het bordje, ook de hete hangijzers. Een pittig voorjaar voor college en raad…

Lees nu de laatste editie van de digitale krant