Zevenhuizerlaan wordt veiliger en groener

Gemeentenieuws
Veiligheid voor ongemotoriseerd verkeer gaat voorop.
Veiligheid voor ongemotoriseerd verkeer gaat voorop. (Foto: Arjan Hoogvorst)

HEILOO - De Zevenhuizerlaan wordt opnieuw ingericht, zo liet Gemeente Heiloo onlangs weten. De weg krijgt een 30km/uur-inrichting, meer groen en een duurzame oplossing voor het afvoeren van regenwater. Dit maakt de straat veiliger en prettiger om in te wonen. Samen met bewoners en het Verkeerspanel is het nieuwe ontwerp gemaakt. Het college heeft dit ontwerp vorige week vastgesteld. De aanpassingen starten komend najaar en zijn volgend jaar juli klaar. 

De Zevenhuizerlaan is een belangrijke schakel in de verkeerstructuur van Heiloo. De weg is een woonstraat met veel doorgaand verkeer. De nieuwe inrichting is duurzaam, verkeersveilig en past bij een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Het voldoet daarmee aan de uitgangspunten benoemd in het ‘Verkeersplan Heiloo 2018-2030’.

Smaller en veiliger

De belangrijkste aanpassingen die met de herinrichting worden doorgevoerd, zijn het smaller maken van de rijweg tot maximaal 4,8 meter breed, het om en om aanleggen van parkeerstroken aan beide kanten van de straat en het aanbrengen van plateaus op alle kruispunten ten behoeve van een snelheidremmende werking.

Bij de kruising Haagbeuk/Zevenhuizerlaan/Breedelaan krijgen fietsers komende vanuit de Haagbeuk of Breedelaan voorrang op het verkeer op de Zevenhuizerlaan. Deze route wordt veel gebruikt door schoolgaande jeugd. Verder komt een verhoogde uitstapstrook (smalle stoep) aan de zuidkant, wat de veiligheid ten goede komt.

Minder stenen, meer groen

In het ontwerp is veel aandacht weggelegd duurzaamheid. Zo komen er minder stenen, wat meer ruimte biedt aan groen en beplanting en bovendien krijgen bomen zo meer wortelruimte. De oude gebakken klinkers worden in het nieuwe ontwerp hergebruikt. Ook komt er een aparte rioolbuis voor de afvoer van regenwater, wat tot minder wateroverlast bij hevige regenbuien moet leiden. Daarnaast is het duurzaam, want het regenwater gaat rechtstreeks naar sloten in de buurt en hoeft niet meer te worden gezuiverd. Dat zorgt tevens voor een stukje ontlasting van de waterzuiveringsinstallaties.

Hemelwaterafvoer

Het wordt ook mogelijk om de hemelwaterafvoeren van de woningen af te koppelen van het huidige vuilwaterriool en aan te sluiten op het nieuwe regenwaterriool. Het afkoppelen gebeurt in overleg met en toestemming van de bewoners. Het betreft alleen de afvoeren die aan de voorkant van een woning zitten.

Planning en proces

Nu het definitieve ontwerp is vastgesteld, starten de voorbereidingen en het plannen van de werkzaamheden. De eerste stap is om het definitieve ontwerp technisch verder uit te werken. Dan wordt inzichtelijk wat de impact zal zijn op de aanwezige kabels en leidingen in de Zevenhuizerlaan. Een ander aspect is het in kaart brengen van de kosten van het materieel dat tijdens de uitvoering nodig is. Heiloo bevindt zich in de nabijheid van een Natura2000-gebied. Daarom moet tijdens de uitvoering de uitstoot van stikstof en CO2 zo laag mogelijk blijven. Dit betekent dat zoveel mogelijk elektrisch materieel moet worden ingezet. Dit is duurder dan het gebruik van op fossiele brandstof draaiend materieel. Mocht blijken dat de kosten hoger uitvallen dan het beschikbare budget, zal goedkeuring van de gemeenteraad nodig zijn.

De ambitie van de gemeente is om komend najaar te starten met de werkzaamheden, die tot en met juli 2025 gaan duren. Bewoners krijgen bericht over alle werkzaamheden.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant