Siensbachers Bernward en Susanne Lindinger hebben de smaak van polders landschap te pakken

Algemeen
Bernward en Susanne Lindinger op een van hun geliefde locaties bij het IJsselmeer: wind, ruimte en frisse lucht.
Bernward en Susanne Lindinger op een van hun geliefde locaties bij het IJsselmeer: wind, ruimte en frisse lucht.

WIERINGERWAARD - Voor de Siensbacher touroperator Bernward Lindinger kwam afgelopen weekend een lang gekoesterde wens uit. Met een bus vol Schwarzwalder gasten bezocht hij de polders van het echte Holland. Een reis die hij als ‘Niederlande unter Null’ op zijn website presenteerde.

De oorsprong van deze busreis mag bijzonder genoemd worden. Bernward is naast reisleider met een eigen touringcar ook voorzitter van de Musikapelle Siensbach, een dorp in het Zwarte Woud, vlakbij het bekendere Waldkirch en niet ver van Freiburg gelegen. In de rol van voorzitter maakte Bernward enkele jaren geleden kennis met Tina en Michiel Drijver die op huwelijksreis waren en min of meer toevallig een optreden van deze Musikkapelle bezochten. Beiden zijn nauw betrokken bij muziekvereniging Wieringerwaard. Na dit optreden ontstond het eerste contact en werden, voor het geval het in de toekomst nog eens handig zou zijn, elkaars gegevens uitgewisseld. Enkele jaren later volgde een tweede contact. Bernward kwam met het idee om als jaarlijks uitje van de Musikkapelle een paar dagen naar Wieringerwaard te komen.

Indruk

In november 2017 kwam de Musikkapelle daadwerkelijk naar Wieringerwaard. Zij overnachtten in het Boshuis in Wieringerwerf. Daar maakte de vlakbij gelegen dijk, met daarachter de watermassa van het IJsselmeer, indruk op de Siensbachers. Natuurlijk werden toen de omgeving, het Noordzeestrand en de Afsluitdijk bezocht. Het besef dat zij in een gebied verbleven dat onder de waterspiegel lag konden sommigen moeilijk beseffen. Tijdens dit bezoek trad de Musikkapelle in het dorpshuis van Wieringerwaard op voor een enthousiast publiek. Dit bezoek was het begin van vriendschap tussen de beide verenigingen en zo ontstonden bij Bernward de eerste ideeën voor een busreis naar dit poldergebied ‘unter null’. Muziekvereniging Wieringerwaard volgde een jaar later met een geslaagd tegenbezoek met onder andere een optreden van beide orkesten in de feestzaal van Siensbach. Dat Bernward de smaak te pakken had was duidelijk. In juni 2019 reed hij met het jongerenorkest Waldkirch opnieuw naar het noorden van Noord-Holland. Dit jeugdorkest gaf een concert in het Makado Centrum in Schagen en op de jaarmarkt in Andijk.

Voor Bernward was dit nog niet genoeg. Tussendoor kwam hij samen met zijn vrouw Susanne voor een korte vakantie ook nog eens genieten van dit polder landschap. Susanne geniet van het wandelen over de dijken, het weidse uitzicht en de frisse lucht. Volgens haar kan het in de zomer in de dalen tussen de bergen wel eens benauwd zijn en de zon gaat nooit ‘echt’ onder maar ‘verdwijnt’ achter een berg.

Boot- en busrit

Afgelopen zondag zagen Bernward en Susanne hun kans schoon. Tijdens een door Bernward georganiseerde meerdaagse busreis bezochten zij, samen met toeristen uit het Zwarte Woud, de dijk van het IJsselmeer opnieuw. Het merendeel van de gasten bezocht Nederland voor het eerst. Wat hen opviel was het hoogteverschil in het landschap en de vele sloten en watergemalen die zij onderweg zagen. Behalve een wandeling over de dijken werd een boottocht gemaakt op het IJsselmeer. Daarna werd nog een busrit door de polder en de afsluitdijk gemaakt.

Muziek

Bernward die met zijn eenmans-busondermening ‘Nimm den Bus’ heel Europa bezoekt heeft voor het jaar 2022 alweer enkele Hollandse busreizen in gedachte. Wat betreft de muziek wordt er ook weer gedacht aan een onderling bezoek en optreden. Of Siensbach naar Wieringerwaard gaat of andersom, dat is nu nog niet duidelijk. Maar dat er vriendschap tussen beide verenigingen is ontstaan is wel duidelijk. Onderling zijn er leuke contacten, ook buiten de vereniging om. Nu corona (wat meer) ruimte biedt gaat de muziekvereniging Wieringerwaard weer enthousiast opstarten. Misschien ook een reden voor muzikanten uit de regio, die van het thuiszitten meer dan genoeg hebben, om het instrument weer op te pakken en zich aan te sluiten bij de muziekvereniging Wieringerwaard. Er staan voor 2021 en 2022 weer allerlei muzikale plannen op de agenda, waarbij een treffen met Musikkapelle Siensbach zeker niet zal ontbreken.

Tekst en foto’s Cock de Vries

 .