Zes acteurs schitteren in eenakterfestival Oudendijk

Nieuws
Marianne van Leijen (Suzan), ober Marcel en Birgitte van der Leij (Jenny) in 'Een lichte lunch'.
Marianne van Leijen (Suzan), ober Marcel en Birgitte van der Leij (Jenny) in 'Een lichte lunch'. (Foto: Rodi Media/JB)

OUDENDIJK - Afgelopen zaterdagavond vond in restaurant Les Deux Ponts in Oudendijk het eerste eenakterfestival van Stichting Watertheater Oudendijk plaats. Zes acteurs, vier van de organiserende vereniging en twee van toneelvereniging ‘t Mosterdzaadje uit Wijdenes, maakten de vooraf geschepte verwachtingen meer dan waar. Wat met name opviel was de perfecte opbouw van de avond. Tussen de eenakters door genoten de bezoekers van een 3-gangen diner.  

‘Een lichte lunch’

Marianne van Leijen en Birgitte en Marcel van der Leij beten in ‘Een lichte lunch’ (van Watertheater Oudendijk) de spits af. Marianne en Birgitte vertolkten de zussen Suzan en Jenny tijdens een lunch nadat ze een verplicht bezoekje aan hun moeder in het verzorgingshuis hebben gebracht. Tijdens de lunch waarbij de door ober Marcel geserveerde wijn rijkelijk vloeit, komen de karakters van de zussen op niet mis te verstane wijze aan het licht. Suzan als de arrogante betweter en Jenny als de onverschillige losbol. Naarmate de lunch vordert en de wijn als water wordt genuttigd, wordt de verhouding en het gezamenlijke verleden blootgelegd. Eerst pijnlijk, maar later met begrip voor elkaar.

‘Vroeger’

Daarna was het de beurt aan Ina en Cees Tol, verbonden aan toneelvereniging ‘t Mosterdzaadje uit Wijdenes. Zij zetten het stuk ‘Vroeger’ op een herkenbare en bovenal humoristische wijze op de bühne. Een ouder echtpaar van wie het huwelijk na 50 jaar uitgeblust is, staat aan de vooravond van het 50-jarig huwelijksfeest. Alles wat de vrouw (Ina Tol) voorstelde ter voorbereiding van het gouden feest werd door de man (Cees) de grond in geboord. Bij het samenstellen van de gastenlijst serveert Cees de ene na de andere door zijn vrouw voorgestelde gast af. Hij doet dit op dusdanige wijze dat het publiek zich bescheurt van het lachen. Uiteindelijk komt het toch nog goed tussen de twee, want als de mooie herinneringen van de afgelopen halve eeuw worden besproken, blijken er toch heel veel hoogtepunten te zijn geweest. Mooie herinneringen, die vervlogen tijden doen herleven. Cees Tol speelde niet alleen een van de rollen, hij was ook de regisseur van het stuk.

‘Het publiek keek ademloos naar het toneel’

‘Verdwaald’

In ‘Verdwaald’ (ook van Watertheater Oudendijk) schitterde Dick Huiberts uit De Goorn 40 minuten lang als Appie. Appie houdt van haring, kruiswoordpuzzels en van toevallige gesprekjes. Hij spaart ook kalenders en agenda’s. En schrijft alles op. Zolang hij zijn harinkies kan eten en een beetje praten met deze en gene, gaat het goed met hem. Maar Appie is soms ook de weg kwijt, kan niet op zijn woorden komen of weet niet meer waar hij is. Appie voert een oneerlijke strijd. Het was voor de eerste keer dat Huiberts in zijn eentje het publiek moest vermaken, maar hij deed dit op magistrale wijze. Als je 40 minuten lang een speld kan horen vallen, weet je dat het publiek ademloos en soms ook met emotie zit te kijken en te luisteren.

De eenakters van Watertheater Oudendijk werden geregisseerd door Anna Bongers, de techniek was in handen van Pieter Leegwater.

Stichting Watertheater Oudendijk

Vanaf nu richt Stichting Watertheater Oudendijk zich op het jaar 2026. In dat jaar bestaat het dorp 500 jaar. Watertheater wil hier een bijzondere theaterproductie aan wijden met theater op diverse locaties in het dorp. Hiervoor is veel man- en vrouwkracht nodig. Te denken valt aan bouwers, mensen voor de techniek, vrijwilligers voor de begeleiders. Maar eerst en vooral spelers en figuranten. De organiserende stichting doet bij dezen een oproep aan belangstellenden. De repetities beginnen in de tweede helft van 2025.

Meewerken aan een toneelstuk

Heb je ooit toneel gespeeld of wil je het eens proberen? Of wil je jouw medewerking op een andere manier aanbieden? Stuur dan een e-mail naar mariannevanleijen@hotmail.com.

Dick Huiberts wist als Appie het publiek 40 minuten lang te boeien en te emotioneren.