Stijging fietsendiefstallen in Koggenland

Nieuws
In 2023 werden in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld.
In 2023 werden in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld. (Foto: Pixabay)

REGIO - In 2023 werden er in Noord-Holland bijna 20.000 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 18,7% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 29,2% hoger dan pre-coronajaar 2019. Vooral in Landsmeer, Drechterland en Koggenland sloegen fietsendieven het afgelopen jaar veel vaker toe. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Noord-Holland het sterkst toegenomen in Landsmeer. Hier was vorig jaar een verdrievoudiging fietsendiefstallen: 200% meer dan in 2022. Ook in Drechterland (+140%) en Koggenland (+100%) werden in 2023 veel meer fietsen gestolen dan een jaar eerder. In Koggenland vonden 30 fietsendiefstallen in 2023 plaats.

Niet overal in Noord-Holland steeg het aantal fietsendiefstallen: in tien gemeenten was juist een daling, waaronder Purmerend, Bergen en Beverwijk. In Laren nam het aantal geregistreerde incidenten het sterkst af (-40%). 

In elke gemeente is wel een fiets gestolen

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In Noord-Holland werd vorig jaar namelijk in elke gemeente wel een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente. 

Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer vertelt: “Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren. Hou er wel rekening mee dat er bepaalde voorwaarden zijn als je fiets uit de achtertuin of bijvoorbeeld de schuur wordt gestolen. Zo moet de schuur goed afgesloten zijn en zowel in de tuin als de schuur moet de fiets op slot staan.’’

Meer lezen over het onderzoek? Kijk dan op www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023.