Pinksterpelgrimage in West-Friesland

Nieuws
Elke avond is er in een steeds andere Protestantse of Rooms-Katholieke Kerk een korte dienst met een bepaald thema.
Elke avond is er in een steeds andere Protestantse of Rooms-Katholieke Kerk een korte dienst met een bepaald thema. (Foto: Pixabay/Gerd Almann)

REGIO - De oecumenische pinksterpelgrimage wordt in de week voor Pinksteren gehouden in West-Friesland. Elke avond is er in een steeds andere Protestantse of Rooms-Katholieke Kerk een korte dienst met een bepaald thema. Dit jaar is het thema Vurige overgave, waarbij het leven en werk van de Duitse theologe en schrijfster Dorothee Sölle centraal staat.

Sölle zag als jong meisje in haar geboortestad Keulen de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Toen de volle omvang van de Holocaust duidelijk werd, kon ze niet langer zwijgen. Ze verbond het geloof met het alledaagse leven, met politiek, zorg voor het milieu, vrede en gerechtigheid. 

Het programma voor de pelgrimage is als volgt: 

Maandag 13 mei; Katholieke kerk Spierdijk; pastor Anne-Marie van Straaten en ds. Sylvia Neuféglise; thema: biografie van Dorothee Sölle

Dinsdag 14 mei; Protestantse kerk Hensbroek; diaken Josué Mejia en ds. Sylvia Neuféglise; thema: hoe zag Dorothee Sölle gerechtigheid en vrede?

Woensdag 15 mei; Protestantse kerk Benningbroek; ds. Marianne Gaastra; thema: welke rol speelt de mystiek, de verbondenheid met de Eeuwige in het leven en het werk van Dorothee Sölle?

Donderdag 16 mei; Katholieke kerk De Weere; pastoor Bert Glorie; thema: wat is de boodschap van de gedichten die Dorothee Sölle schreef?

Vrijdag 17 mei; Protestantse kerk Hoogwoud; ds. Sylvia Neuféglise; thema: het lijden in het denken en leven van Dorothee Sölle.

Zondag 19 mei; Katholieke kerk Spanbroek; ds. Desirée Woudt en pastor Jan Verbruggen; thema: hoopgevende boodschap. 

De vieringen beginnen steeds om 19.00 uur, met uitzondering van de slotviering op 19 mei (eerste pinksterdag). Deze begint om 10.00 uur.