Straatkinderen in Raducaneni geholpen door stichting

Nieuws

SPANBROEK – Anita Appel en haar echtgenoot Antoon uit Spanbroek zijn dit jaar op bezoek geweest in Raducaneni. Zij kregen een warm welkom bij de zusters in het zusterhuis en maakten kennis met veel families, waarvan stichting Raducaneni één of meerdere kinderen ondersteunt.
"Het is jammer dat veel Roma families hun kinderen niet naar school sturen, omdat zij de noodzaak hiervan niet inzien", meldt Anita. "De zusters doen hun best om hier verandering in te brengen en dat is bij verschillende families gelukt. Van de niet Roma families gaat bijna iedereen naar school. Veel families leven onder de armoedegrens en hier helpen de zusters waar ze kunnen. Ze geven echter niet zomaar geld of goederen aan mensen die alleen hun hand ophouden. Ze moeten bewijzen dat ze eerst zelf werk zoeken en van goede wil zijn. De hulp heeft voor ons een gezicht gekregen en we zijn ervan overtuigd dat er absoluut geen geld (uw, en onze giften) in een bodemloze put verdwijnt."

Hulp

Vaak wordt hulp gegeven doordat de zusters goederen of eten kopen. Ze hebben de ervaring dat als ze geld geven, dit vaak besteed wordt aan alcohol. In het dorp is een groot alcoholprobleem, waar de zusters ook aandacht aan schenken. Anita en haar man maakten ook kennis met de studenten die ondersteund worden door de stichting. Een stel vrolijke, moderne jongelui, die heel blij zijn dat ze door hulp een betere kans kregen voor de toekomst. Een aantal studenten zijn in 2015 afgestudeerd. Op dit ogenblik ondersteunt de stichting 26 leergierigen en wordt de rest van het geld gebruikt voor schoolspullen en het jeugdgebouw, Casa Nazaret, waar schoolkinderen worden opgevangen. Daar krijgen de zij ook te eten als dat nodig is.
Bezoek

Anita bezocht ook de school voor zes tot zestienjarigen in Raducaneni. "De school had een 'schoolplein', wat eigenlijk een stukje ruige grond was met wat grind erop", vertelt Anita verder. "Wij hebben toegezegd dat we de school ondersteunen met de aankoop van een klim- en klautertoestel. Hiermee zijn we op dit moment nog in onderhandeling. De gemeente heeft inmiddels het stuk grond geasfalteerd en een architect is aangesteld om een speeltoestel te ontwerpen. Onze eis was om dat door lokale arbeiders te laten maken, om de economie aldaar te steunen. Volgend jaar wordt hopelijk het een en ander gerealiseerd. De molens in Roemenië draaien langzaam, dus we moeten geduld hebben."
Boekenmarkt
Afgelopen jaar heeft de stichting een succesvolle boekenmarkt gehouden. De opbrengst was ruim 9.000 euro. "Hier zijn we heel dankbaar voor en helpen daarmee veel kinderen en bieden hen een beter bestaan", vervolgt Anita. "Ook zijn in dat jaar contacten gelegd met oud studenten, die ons informeren over de situatie ter plekke en de projecten die we kunnen steunen ter verbetering van de leefomstandigheden daar. De zusters werken zo hard, dat ze daar niet altijd tijd voor hebben. De afgestudeerde jongelui spreken goed Engels en houden ons op de hoogte van de mogelijkheden en nieuwste ontwikkelingen. Op dit ogenblik zijn enkele oud studenten aan het werk om de zusters te helpen met de opvang en educatie van de kinderen. Ook is er contact met een oud student, die nu politieman is in Raducaneni. Hij is erg enthousiast om projecten te helpen ontwikkelen."
Economie

Langzaam gaat de economie, ook in het dorp vooruit. Vooral mensen die in het buitenland werken, sturen geld om hun gezin en huis in Raducaneni te onderhouden. Dat ziet men vooral aan het straatbeeld. Sinds de laatste reis in 2010 van het paar uit Spanbroek, zien zij veel minder verpauperde huizen. Echter, er zijn nog veel gezinnen die hulp nodig hebben. Zoals oprichter van de stichting, Arie Bouma, zei: "Geef ze geen vis, maar geef ze een hengel." Dat is nog steeds het uitgangspunt van de stichting. Daarom is Anita blij met alle goede gevers van afgelopen jaar en dankt iedereen die gesteund heeft met een bijdrage. "Wij hopen dat iedereen onze stichting ook dit jaar blijft steunen. De boekenmarkt vindt plaats op 7 en 8 mei. Boeken, dvd’s, cd’s en aanverwante artikelen kunnen vanaf 1 maart ingeleverd worden bij J. Koomen, Spanbroekerweg 231 in Spanbroek of op afspraak via tel. 0226-351691."
Website

De website van de stichting is vernieuwd en aangevuld met de nieuwste gegevens en foto’s door Co Schipper uit Opmeer. Anita is hem veel dank verschuldigd voor de vele uren die hij belangeloos, voor de stichting maakte. Op www.raducaneni.nl staan alle verslagen van de afgelopen jaren. Ook foto's van de activiteiten zijn te bezichtigen.

Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Meezingen met kinderpopkoor Victory in Obdam Algemeen 28 nov, 12:42
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Stop die weggooicultuur en kom naar het Repair Café in Obdam Algemeen 22 nov, 13:30
Afbeelding
Inzameling op 26 november voor Voedselbank in Obdam Algemeen 22 nov, 11:20
Afbeelding
Jaarvergadering en jubileumfeest club van 100 RKEDO in De Goorn Sport 22 nov, 10:44
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (4 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45