Jazz in Aartswoud brengt plattelandscharme en jazzmuziek samen

Uitgaan
De band New Cool Collective treedt ook op tijdens Jazz in Aartswoud.
De band New Cool Collective treedt ook op tijdens Jazz in Aartswoud. (Foto: aangeleverd)

AARTSWOUD - In het dorp Aartswoud, tussen de tulpenvelden en grazende koeien, staat een nieuw hoofdstuk in de Nederlandse jazzhistorie op het punt te beginnen. Geïnspireerd door het wereldberoemde Jazz á Marciac, belooft Jazz in Aartswoud op 24 en 25 augustus een betoverende fusie van jazzmuziek en plattelandscharme te bieden, waarbij een gloednieuw festival het hart van het platteland doet swingen.

Door Oesha van Dijk

Het ontstaan van Jazz in Aartswoud vond zijn oorsprong in de passie van drummer en inwoner van Aartswoud, Joost Patocka. Na zich in 2010 met zijn gezin te hebben gevestigd te midden van de rust van het platteland, begon Patocka met het organiseren van jazzconcerten in de plaatselijke kerk, die hij omtoverde tot de Jazzkerk Aartswoud. Wat begon als een intiem initiatief, groeide uit tot jaren van muzikale ontdekkingen en lokale festivals, waaronder Trommel en Stemmenfestival Voois.

Het idee voor Jazz in Aartswoud ontstond uit bewondering voor het Franse festival Jazz á Marciac. “Marciac is een klein dorp met 1200 inwoners, waar sinds 1978 elk jaar een drie weken lang, internationaal jazzfestival wordt georganiseerd. De bedoeling is niet om een wereldberoemd festival te worden, maar het idee om een klein dorp met 480 inwoners om te toveren tot internationaal jazzfestival sprak me wel heel erg aan,” vertelt Patocka. “We wilden de magie van jazz naar het hart van het platteland brengen, weg van de drukte van de stad.”

Jazz in de stal

De lokale gemeenschap omarmde het festival met open armen. Jazz in Aartswoud vindt plaats in de stal en op het terrein van Rundveemuseum Aat Grootes, met betrokkenheid van lokale vrijwilligers en bedrijven zoals Brasserie 1718, Pizzacos, Groot in Vers Aardbeien, Roosje’s Tropische Broodjes en Slagerij ‘t Wuijver. “Onze samenwerkingen met lokale bedrijven en organisaties zijn van onschatbare waarde,” zegt Patocka. “Het is een voorbeeld van wat mogelijk is wanneer gemeenschappen samenkomen om iets bijzonders te creëren.”

Line-up

Wat Jazz in Aartswoud onderscheidt, is niet alleen de locatie, maar ook de diversiteit van het programma. Met een line-up samengesteld uit een ‘best of’ van 11 jaar concerten en festivals in de Jazzkerk, belooft het festival een scala aan jazzstijlen te presenteren, van de energieke klanken van New Cool Collective tot de soulvolle stem van Michelle David & The True Tones. “We willen een breed publiek aanspreken, zowel doorgewinterde jazzliefhebbers als mensen die minder bekend zijn met het genre,” legt Joost uit. “Het is een hele brede programmering waar voor iedereen wel iets in te vinden of te ontdekken is, of je nou jazzliefhebber bent of nog nooit naar een jazzconcert bent geweest. Combineer dat met het prachtige Westfriese landschap en je hebt een gouden combinatie!”

Meer informatie

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het festival en graag betrokken willen raken bij de voorbereidingen of ondersteuning willen bieden, is er een eenvoudige oplossing: mail naar joost@jazzinaartswoud.nl. Kaartverkoop en meer informatie over het festival vind je op www.jazzinaartswoud.nl.