Lezing over wiskundige patronen in de natuur

Uitgaan
De manier waarop de zaadjes in de zonnebloem zijn georganiseerd is opvallend.
De manier waarop de zaadjes in de zonnebloem zijn georganiseerd is opvallend. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Henk Breij, natuurgids en oud-wiskundedocent, houdt op vrijdag 3 mei voor Wijzer Landsmeer een lezing met beeldmateriaal met als titel ‘Wiskundige patronen in de natuur’. Deze lezing vindt 15.00 tot 17.00 uur plaats bij SamenMeer (Dr. M.L. Kingstraat 2b).

De manier waarop de zaadjes in de zonnebloem zijn georganiseerd, is opvallend. De spiraalvormige structuur is duidelijk herkenbaar. Als je alle spiralen bij elkaar optelt, zijn dat er bijna altijd 21, 34, 55, 89 of zelfs 144. Dit zijn getallen uit de zogenaamde Fibonacci-reeks. Voor het aantal bloemblaadjes aan een zonnebloem geldt hetzelfde. Ook de bij heeft er in zijn stamboom mee te maken.

Tijdens de lezing gaat Henk Breij in op de herkomst van deze reeks en waar je de die allemaal tegen kunt komen. Zo wordt ook de groei van bladeren aan planten beïnvloed door Fibonacci. De begrippen Gulden Snede en Gouden Hoek spelen hierbij een belangrijke rol.

Verder besteedt hij aandacht aan symmetrie in de natuur. In honingraten, basaltblokken, ijskristallen en de huidschubben van reptielen is duidelijk een zeskantige vorm te herkennen. Wat is de verklaring voor de merkwaardige tekeningen die je op de huid van verschillende dieren aan kunt treffen? De briljante Britse wetenschapper Alan Turing gaf  in de jaren vijftig een aanzet voor het begrijpen van al deze ingewikkelde patronen. 

Starttijd is om 15.00 uur, aanmelden hoeft niet. Toegangsprijs is € 4,00 inclusief koffie/thee. Graag betalen met pin. Voor meer informatie: 020-4824190.