Tentoonstelling Jeanne Oosting verlengd

Algemeen
Bezoekers van de tentoonstelling roemen de geëxposeerde werken.
Bezoekers van de tentoonstelling roemen de geëxposeerde werken. (Foto: Museum Maassluis)

De expositie in Museum Maassluis met werk van de kunstenares Jeanne Oosting is een succes. Het museum ontvangt in het kader van de ‘Zomer van Jeanne’ honderden kunst- en cultuurliefhebbers uit het hele land die het werk van deze uitzonderlijke kunstenares komen bewonderen. 

Dat doen ze niet alleen hier in Maassluis, maar ook in Zutphen, Almen, Beetsterzwaag, Heerenveen en Fochteloo. Door deze gezamenlijke organisatie is het mogelijk op de diverse locaties kennis te maken met het vakmanschap en de diversiteit aan grafische technieken van deze vrijgevochten kunstenares. De tentoonstelling in Museum Maassluis met de titel ‘De poëzie van het dagelijks leven’ is om die reden verlengd tot en met 18 september.

Bezoekers van de tentoonstelling roemen de geëxposeerde werken: ‘Landschap Clamart spreekt me aan’ en ‘In de Jordaan is treffend in houtskool weergegeven’ en ‘voor mij springen de pentekeningen eruit’. En dan is er veel waardering voor de kunstenares: ‘wat een vakvrouw’ en ‘goed dat deze kunstenares aandacht krijgt’ en ‘wat een goed humeur krijgen we van dit werk’.

De vraag die de baliemedewerkers van het museum steeds krijgen is: ‘waarom Maassluis’, waarom een grote collectie van de werken van Jeanne Oosting in Museum Maassluis? De in Leeuwarden geboren en in Achterhoek opgegroeide Oosting heeft namelijk nooit gewoond of gewerkt in Maassluis. Wat is de connectie? In de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg het Gemeentemuseum een kunstschenking van de Delftse familie De Vries, naar aanleiding van deze schenking en het enthousiasme van de toenmalige wethouders en museummedewerkers besloot ook Jeanne Oosting in 1983 kunstwerken van haar zelf aan het toenmalige Gemeentemuseum Maassluis te schenken en deels in bruikleen te geven. Deze schenking is later uitgebreid met een legaat.

En de serie exposities? Het begon allemaal met de biografie die Jolanda Withuis schreef over Jeanne Oosting. Zij is de initiator van de museale samenwerking. De museumbezoekers hebben veelal het boek gelezen en zien nu met eigen ogen het werk van deze eigenzinnige kunstenares. En dat kan dus nog tot en met 18 september in Museum Maassluis.

Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.