Jacqueline Biesbroek: ‘Kinderen in armoede zijn een kwetsbare groep’

Nieuws
Jacqueline woont sinds 1977 in Maassluis en heeft twee dochters en vijf kleinkinderen.
Jacqueline woont sinds 1977 in Maassluis en heeft twee dochters en vijf kleinkinderen. (Foto: MB)

Jacqueline Biesbroek (72) zet zich in voor de minder bedeelden in Maassluis via stichting Present. Of ze nu kleding sorteert, gezinnen bezoekt of voor een baantje bemiddelt, ze wordt er blij van. Ook al loopt ze soms vast op bureaucratische regeltjes.

Martha Barendse

Jacqueline woont sinds 1977 in Maassluis en heeft twee dochters en vijf kleinkinderen. Ze heeft veertig jaar in het speciaal onderwijs gewerkt en was gespecialiseerd in dyslexie. Een vriendin attendeerde haar op Present. Via deze organisatie helpen vrijwilligers Maassluizers die in een moeilijke situatie zitten met hand- en spandiensten. “Dan moet je denken aan het regelen van meubeltjes voor een kinderkamer of helpen bij de aanvraag van de energietoeslag. Vaak gaat het om mensen met een kleine uitkering of pensioen. We wonen in een goed geregeld landje, maar toch vallen er af en toe gaten in het systeem.”

Zo zorgde Present vorig jaar bij een alleenstaande man met twee zoontjes voor de aankleding van de kinderkamer. “We hebben een startbudget van €250, via sponsors zoals woningcorporatie Maasdelta. Op die manier hebben we al honderd kinderkamers in Maassluis ingericht. Kinderen in armoede zijn immers een kwetsbare groep.”

Regelmatig bezoekt ze gezinnen, via een tip of via maatschappelijke zorg. Samen met de Voedselbank of de kringloopwinkel De Doorsluizer zorgt ze dan voor noodzakelijke spullen. “Sommige mensen hebben niet eens een bed of een lamp in de slaapkamer. En dan zie ik bijvoorbeeld elektrische bedrading bloot liggen en stuur ik ook onze technische klusjesman erheen,” vertelt ze.

Tiptop voor Nop

Een geliefd evenement van Present is de beurs voor tweedehandskleding. Jacqueline helpt ook bij deze gezellige beurs. Ze heeft bij Present inmiddels een groot netwerk opgebouwd en kan dan ook snel oplossingen bieden in sommige situaties: “Dan regel ik bijvoorbeeld via via iemand met een busje om een overtollige bank bij een vriend van me af te halen voor een cliënt.” Of ze weet voor een nieuwkomer een vrijwilligersbaan zodat deze mevrouw de Nederlandse taal kan leren. Loopt ze hierbij Vluchtelingenwerk niet voor de voeten? “Nee, de meesten zijn al uit dat begeleidingstraject.”

Klusteam

Tijdens haar loopbaan in het onderwijs deed ze ook vrijwilligerswerk, voor de landelijke beroepsvereniging Remedialteacher. Ook het werk voor Present geeft haar voldoening. “Ik word er blij van!” Ze vertelt over een van haar eerste klusjes: “We hielpen met een klusteam een vrouw die uit het Blijf-van-mijn-Lijfhuis kwam. Ze had alleen een matras en één lampje. Ik bleef bij haar terwijl onze mannen voor haar licht aanlegden. Dat vond ze spannend, maar ze waren heel lief voor haar en ’s avonds had ze overal licht. Je begrijpt dat ze ontroerd was en ik heel blij voor haar!”

Soms botst haar werk met bureaucratische regels. “Voor een vrouw uit Iran die niet kan zwemmen wilde ik via het Volwassenenfonds Sport & Cultuur €250 voor zwemlessen aanvragen, maar dat mocht niet. Dat is alleen bedoeld voor vrij zwemmen. Absurd…”

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met SamenzijnwijMaassluis.