‘Enthousiastelingen met hart voor geschiedenis van de stad’

Algemeen
Dick Buurman
Dick Buurman (Foto: CW)

Maassluis is een stad die weet wat geschiedenis is. Een stad die dat niet weet, is eigenlijk geen stad.” Die woorden sprak burgemeester Edo Haan vorige week zaterdagmiddag aan het einde van de jubileumbijeenkomst in de Groote Kerk vanwege het 40-jarig bestaan van de HVM.

Chrit Wilshaus

Daarom is het goed dat de historische vereniging zo groot is, aldus de eerste burger. Volgens de nog ruim een maand eerste burger van Maassluis bestaat de HVM uit een groep enthousiastelingen met hart voor de geschiedenis van de stad. “Ik heb bewondering voor jullie tomeloze inzet. Ik weet nog goed dat toen ik hier 7,5 jaar geleden aantrad, ik een stadswandeling maakte onder leiding van stadsgids Constant Wassink. Hij is ons helaas ontvallen. Ik ben blij zijn naam hier te kunnen noemen.” Daarnaast wees de burgemeester ook op het feit dat de HVM “voor inwoners, maar vooral voor bezoekers, interessante wandelingen organiseert, waarbij enthousiaste stadsgidsen boeiende verhalen vertellen. Iedereen die in dienst komt bij de gemeente Maassluis krijgt trouwens een stadswandeling aangeboden om zo mensen die niet van hier zijn toch een beeld te laten krijgen van de stad.”

Blauwe boekjes
Haan memoreerde verder dat hij bij de eerste vergadering van de HVM die hij bijwoonde uit handen van toenmalig voorzitter Kees Tempelaars alle tot dan toe verschenen blauwe boekjes van de HVM, de Historische Schetsen, van kreeg. “Ik denk dat het er toen 80 waren.

Canon
“Ook heeft de HVM in de loop van zijn bestaan een uitgebreide beeldbank opgebouwd. Bij echtparen die 50 jaar getrouwd zijn, maken we daar veelvuldig gebruik van.” Naar de Canon van Maassluis, een geschiedenisboek over de stad, is volgens de eerste burger veel vraag en daarom is onlangs besloten om nog eens 1000 exemplaren te laten bijdrukken. “Ook bieden jullie veel informatie aan via Instagram en andere sociale media. Ik feliciteer de vereniging van harte met het jubileum en heb geen enkele twijfel dat jullie ook de komende jaren de geschiedenis van de stad levend zullen houden, nog een heel mooi jubileumjaar!”