‘Wat we nu doen, levert sowieso niks op’

Algemeen
Na het beëindigen van de stedenband met Hatvan zou een andere stedenband moeten worden aangegaan.
Na het beëindigen van de stedenband met Hatvan zou een andere stedenband moeten worden aangegaan. (Foto: CW)

Voor Jesse de Jong (D66) is het duidelijk: de stedenband met zusterstad Hatvan moet worden beëindigd om de politieke situatie in het land. Maar wat hem betreft zou er wel een nieuwe stedenband aangegaan kunnen worden met een stad elders in Europa maar dan zou economie de gedeelde factor moeten zijn.

Chrit Wilshaus

Besluiten met de stedenband te stoppen is volgens De Jong eveneens beter “voor ons eigen gezicht.” Ook als het gaat om het verdedigen van mensenrechten, bijvoorbeeld van lhbtiq-plussers, heeft dat volgens hem de voorkeur in plaats van de stedenband in stand te houden. Verder laat hij weten voorstander te zijn om het aan Stichting Stedenband Maassluis-Hatvan over te laten. Die hebben echter recent aangegeven dat niet te zien zitten en de stekker eruit te trekken als de gemeente de stedenband officieel stopt.
De Jong: “De burgemeester heeft ruim de tijd genomen om het gesprek met ze daarover aan te gaan. Als dan nu de conclusie van die stichting is om ermee te stoppen, is dat voor beide partijen blijkbaar acceptabel. Waarom zou je iets formeel in stand houden als het in de uitvoering niet zoveel doet? Als je het echt belangrijk vindt om in elkaar te investeren, dan hoort daar een formele band bij met een stichting en activiteiten. En als dat allemaal wat terugloopt, moet je niet voor de vorm, want dat is dan alleen nog wat overblijft, de formele politieke stedenband aanhouden.”

Mensenrechten
Voorstanders van het behouden van de stedenband met Hatvan stellen dat dan juist mensen die gediscrimineerd worden om hun geaardheid gesteund kunnen worden. “Een stichting die zich inzet voor mensenrechten zou ik vanuit de gemeenteraad onwijs steunen maar wat we nu doen levert sowieso niks op.” Ook moeten we ons door de Hongaarse ambassadeur niet laten saboteren met allerlei bedreigingen, aldus de D66-voorman in de Maassluise gemeenteraad.

Economie
Bij D66 zou je toch denken dat bij een mogelijke andere stedenband de nadruk gelegd zou worden op duurzaamheid. Niet dus. In Europees verband is daar namelijk al de nodige aandacht voor, aldus De Jong. “Ik zou economie veel belangrijker vinden omdat dit echt iets toe zou voegen.” Wellicht met een vergelijkbare stad als Maassluis in Duitsland. “Dan is de afstand ook minder groot. Het is mij heel wat waard om als gemeente ook een internationale bril op te hebben en daar ook geld voor beschikbaar te stellen.”