Hoe verduurzaming ook bij monumentaal pand mogelijk bleek te zijn

Nieuws
"Sonja van Dam bij de warmtepomp op het dakterras van haar monumentale woning. " (Foto: "CW")

“Je hoort wel eens zeggen dat het bij oude huizen niet gaat werken maar wij hebben dus het tegendeel bewezen.” Sonja van Dam zegt het bijna aan het einde van onze rondgang door haar uit 1900 daterende huis aan de Haven, waarbij ze heeft verteld hoe het werd verduurzaamd.

door Chrit Wilshaus

Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute, op zaterdag 30 oktober en zaterdag 6 november ontvangt Sonja van Dam graag belangstellenden die nieuwsgierig zijn naar hoe het huis werd verduurzaamd. Uw verslaggever ging u alvast voor. Volgens Sonja van Dam was het voor haar en haar echtgenoot een bewuste keuze om een oud huis te kopen. “Met hoge plafonds en met veel details, daar houd ik van”, verduidelijkt ze de keuze voor het gemeentelijk monument. “Omdat we ervan houden, waren we dus op zoek naar een oud huis. Minder gecharmeerd waren we echter door het energieverbruik van oude huizen! Daarom hebben we voor we het kochten gekeken of we het konden verduurzamen.”

Drie generaties gasleidingen

“Het plan was om eerst de vloer te egaliseren omdat er twee knikken in zaten. Daarna was het de bedoeling de muren te isoleren en vervolgens de ramen aan te pakken. Maar toen bleek dat als we de vloer zouden egaliseren de radiator niet meer onder het raam zou passen. Dat was voor ons de aanleiding om het dan maar gelijk goed aan te pakken. Dus met vloerverwarming en met driedubbel glas. Door gebruik te maken van achterzetramen blijft de gevel in de oorspronkelijke staat. Ook wilden we van het gas af. Maar boven zat nog een vrij nieuwe cv-ketel plus twee tot drie generaties gasleidingen. Dus ook leidingen die niet meer nodig waren. Die leidingen hebben we door Stedin laten afsluiten. Toen dat eenmaal was geregeld konden we verder en inmiddels zijn we volledig van het gas af”, vertelt Sonja van Dam opgelucht.

Zonnepanelen

Inmiddels staan we in de keuken en wijst ze op de warmtepompboiler. “Die voorziet ons van warm water; eigenlijk is het een boiler met daarop een warmtepomp.” Via een steile trap lopen we niet veel later naar het dakterras. Daar staat de luchtwarmtepomp. “Die voorziet het huis van warmte. Hij werkt eigenlijk omgekeerd aan een airco. Verder liggen op ons dak twintig zonnepanelen. Zowel op het zuidwesten als op het noordoosten. Van tevoren hebben we uiteraard gekeken of het zin had om zonnepanelen op het dak te laten leggen vanwege de oriëntatie op de zon. Dat bleek dus het geval te zijn. Ons verbruik bedraagt momenteel 300 kilowattuur per jaar. Dat betekent dat we net niet energieneutraal zijn. Wel dat onze energierekening nul is.”

Bedstee

Vervolgens gaan we de trap weer af naar de keuken en in de kamer de trap op naar de eerste etage. Daar legt Sonja van Dam in een slaapkamer uit dat in een ruimte, vermoedelijk waar lang geleden een bedstee in zat, pijpen zijn ingebouwd voor het ventilatiesysteem van het huis. “Nadeel van alles heel goed isoleren, is dat er ook geen frisse lucht meer naar binnen kan komen. Toen we het huis kochten, was het trouwens een koud tochtig huis. Waaide het buiten, dan waaide het binnen ook. Met het ventilatiesysteem, en de toegepaste isolatie, is dat nu verleden tijd. Het ventilatiesysteem zuigt frisse lucht van buiten naar binnen. Daarnaast onttrekt het systeem de warmte aan de ‘oude vieze lucht binnen’, zodat er geen warmte verloren gaat.”

Verantwoord met energie omgaan

“Je hoort wel zeggen dat het bij oude huizen niet gaat werken maar we hebben dus het tegendeel bewezen”, gaat Sonja van Dam verder. “Door alle verduurzamingsmaatregelen besparen we in vergelijking met de vorige eigenaar 180 euro per maand, dus dat is jaarlijks een aanzienlijk bedrag. Overigens hebben we sommige dingen ook vernieuwd omdat dat gewoon nodig was; het was een oud huis en het moest nodig ge-upgrade worden. Zo was bijvoorbeeld alle elektra aan vervanging toe. Ook dat kostte geld. Aan de andere kant hebben we, ook door het huis te verduurzamen, een comfortabeler huis ervoor terug gekregen en dat is ook iets waard.” Reden voor Sonja van Dam en haar man om hun huis open te stellen tijdens de Landelijke Duurzame Huizenroute. “Graag laten we mensen zien wat mogelijk is als het om verduurzamen gaat, ook als je een oud huis hebt. Daarbij ging het ons niet alleen om geld besparen maar ook willen we op een verantwoorde manier met energie omgaan.” Aan het eind van onze rondgang door het huis komt Sonja van Dam terug op de warmtepomp. “Sommige mensen vinden dat een warmtepomp veel lawaai maakt maar als je die laat installeren door iemand met verstand van zaken, hoef je een warmtepomp echt niet te horen.”

Duurzame huizenroute

Wie een kijkje wil nemen in een of meerdere huizen zoals beschreven in bovenstaand artikel en zich wil laten inspireren met praktische ideeën over hoe een huis te verduurzamen om er comfortabeler in te kunnen wonen, kan kijken op: www.duurzamehuizenroute.nl. Aanmelden om een duurzaam gemaakt huis te bezichtigen kan ook via deze site. Mensen die het goed vinden dat er belangstellenden bij hen langs komen om verduurzamingstips voor hun woning te krijgen, kunnen dat laten weten door een email te sturen naar: duurzamemaassluizers@gmail.com.