‘De profielschets is jullie wensenpakket’

Nieuws
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit nam maandagavond uit handen van de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Dick Snoeck, de profielschets voor een nieuwe burgemeester in ontvangst.
Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit nam maandagavond uit handen van de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Dick Snoeck, de profielschets voor een nieuwe burgemeester in ontvangst. (Foto: CW)

Commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, kreeg maandagavond uit handen van Dick Snoeck, voorzitter van de vertrouwenscommissie, de profielschets voor een nieuwe burgemeester van Maassluis uitgereikt.

Chrit Wilshaus

Dat gebeurde aan het slot van een bijzondere raadsvergadering. “De profielschets is jullie wensenpakket”, vatte Smit dit document samen. Volgens hem is het altijd goed daar inwoners bij te betrekken. ‘Burgemeester van Maassluis, wie wil dat nu niet zijn?’, luidt de titel van de profielschets. Maar nog belangrijker, aldus, Smith is de vraag wie wel burgemeester wil worden van Maassluis en wat hem of haar daar zo in aantrekt. Volgens Snoeck moet de nieuwe burgemeester over voldoende vitamine R (van relaties) beschikken, oftewel goed met mensen om kunnen gaan. Plus dat hij of zij, indien gewenst, tegenwicht moet kunnen bieden aan Rotterdam en weet te verbinden, aangezien de bevolkingssamenstelling van Maassluis zeer divers is. Een beginneling zoekt Maassluis duidelijk niet, constateerde de commissaris. Volgens Snoek hoeft het overigens niet iemand te zijn met bestuurlijke ervaring. Ervaring elders opgedaan, telt ook.

Een jaar

Momenteel zouden er ongeveer twaalf vacatures open staan voor het ambt van burgemeester in Zuid-Holland. Om logistieke redenen kunnen er volgens de commissaris twee procedures tegelijkertijd in behandeling worden genomen. Maassluis heeft nu een interim-burgemeester in de persoon van Gregor Rensen. Die volgde Edo Haan op die besloot om zijn tweede termijn toch niet af te maken en met pensioen te gaan. Althans, zo had hij het zich voorgesteld want de commissaris vroeg hem om waarnemer in Zwijndrecht te worden. Wat hij deed. De huidige eerste burger werd in mei beëdigd en geïnstalleerd voor de periode van ongeveer een jaar. Behalve dat Haan zijn functie als burgemeester neerlegde, ging griffier René van der Hoek met pensioen. Omdat de griffier een belangrijke adviseur is van de gemeenteraad maakte dat er allemaal niet eenvoudiger op, benadrukte Snoeck. Inmiddels heeft Maassluis een nieuwe griffier in de persoon van John Vinke.

Vertrouwenscommissie

De vertrouwenscommissie bestaat uit de voorzitters van de politieke partijen die samen de raad vormen. De profielschets is in ongeveer zes weken opgesteld. In de schets is ook verwerkt waaraan Maassluizers vinden dat hun nieuwe burgemeester zou moeten voldoen. Wie dat wilde kon daarvoor een enquête invullen. (Zie het artikel daarover elders in deze krant). Smit plaatste vraagtekens bij het feit dat de profielschets in de je- en niet in de u-vorm was opgesteld. U is afstandelijker maar soms ook nodig, bijvoorbeeld in gezagskwesties vond hij. Maar Snoeck zei dat het een bewuste keuze was geweest en dat de je-vorm beter bij het karakter van Maassluis past.