Nikki Bleeker is nieuw handbaltalent in de dop

Algemeen
Afbeelding
(Foto: JH Rodi Media)

WOGNUM - Nikki Bleeker is een meisje van 8 jaar en zit op de Hieronymusschool in Wognum. Daar gaat ze graag naar toe, maar ze staat nog liever de hele dag op het handbalveld. Scoren is haar favoriete bezigheid, maar zegt het kleine handbaltalent in de dop: "Zonder mijn team kan ik niet zoveel scoren".

Spartanen is de club van de goaltjesdief. Nikki speelt in de F2 (en soms mee in de F1) samen met Jasmijn, Eline, Lotte, Elise, Bibi en Chanine. De tweede helft van het seizoen is net begonnen, maar Nikki is de grens van honderd doelpunten al voorbij. "Onze tegenstander was afgelopen weekend Sporting Andijk. We wonnen thuis met 13-5. Ik maakte zeven doelpunten en mijn vader houdt de stand bij. Zo'n anderhalf jaar geleden begon ik met handballen en ik vind het leuk om alle doelpunten te tellen, dan kan ik zien of ik beter word. Tot nu toe scoorde ik 109 doelpunten in achttien wedstrijden."

Mee naar wedstrijden

Trotse ouders Don Bleeker en Margot Schoone zijn regelmatig naast het handbalveld te vinden, samen met broertje Sem van 4 jaar. "Ik sta sowieso langs de lijn", zegt Don, "ik coach de meisjes en dat is ontzettend leuk om te doen. Ook om mijn kleine spruit te zien groeien in de sport. Maar bovenal om te zien dat de meiden ontzettend veel lol hebben met elkaar. Ze spelen als een team en uiteraard vinden ze het leuk om te winnen."

Trainen

Als Nikki thuis komt van school staat ze het liefst op het handbalveldje. "Dat is bij ons om de hoek", glundert ze. "Ik ga vaak met mijn vriendinnetje Jasmijn naar het veldje, dan gaan we samen op doel gooien. Of ik ga wel eens met pappa. Dan maak ik sprongoefeningen." Van trainers Marit en Robyn krijgt Nikki les, nu in de zaal omdat het niet zo lekker weer is. "Dan doen we balspelletjes, gooien we over met een stuiter ertussen of op doel om mijn arm zo sterk mogelijk te maken."

Spelregels

Bij elke sport veranderen de spelregels om de sport zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Sinds 1 januari 2020 zijn de spelers verplicht om te wachten totdat er een keeper in het doel staat om te scoren. De keeper mag meespelen met de vier andere veldspelers, dat betekent ook dat als Nikki aankomt voor het doel dat ze niet mag scoren. "Ik moet dan wachten totdat die er is. Dan gooi ik maar even over en als de keeper weer in het doel staat dan gooi ik zo hard als ik kan. Soms duiken ze wel eens weg, want dat kan ik best goed", lacht ze.

Nederlands handbalteam

De spelers van Oranje presteren goed en dat viel Nikki ook een paar jaar geleden op. "Omdat ik Jessy Kramer, Tess Wester en Estavana Polman op televisie zag, leek het mij ook leuk om op handbal te gaan. Ik doe heel erg mijn best, want het lijkt mij geweldig om later ook in het Nederlands team te spelen. Met Jessy ben ik laatst nog op de foto geweest."

Magische grens

Collega's van Don, zij zijn ook handballers, vonden het toch wel bijzonder dat er tijdens één seizoen zoveel goals werden gescoord. Tijdens de vorige wedstrijd tegen de West-Friezen in Zwaag scoorde Nikki haar honderdste doelpunt. "Ik scoorde die keer acht doelpunten en ging de magische grens van 100 voorbij. Ik moet nog een aantal wedstrijden spelen en ben van plan nog een paar te maken", lacht ze.

Uitdaging

Voor Nikki begint volgend seizoen een nieuwe uitdaging, dan mag ze naar de E-tjes. Dat betekent dat het veld groter is en de meiden zijn weer sterker dan die in de F-jes. "Het lijkt mij leuk om weer meer te leren en dat ik beter kan worden in handbal. Ik vind de sport zo leuk en dan met mijn team proberen de beste te zijn. Maar met elkaar bezig zijn en lol met elkaar hebben tijdens de training en in een wedstrijd, vind ik het allerleukste."

Kom kijken

Wie Nikki aankomend weekend wil zien scoren of gewoon kijken hoe leuk de handbalsport is, kan zaterdag 1 februari kijken op het handbalveld aan de Lange Dres in Nibbixwoud. De wedstrijd begint om 11.15 uur.