Hulp is volgens Dorcas hard nodig in Mozambique

Algemeen
Mensen wachten op hulp.
Mensen wachten op hulp. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK – De orkaan Idai raasde een jaar geleden over Mozambique. Idai liet een vernietigend spoor achter in een van de armste landen van Afrika.

Dorcas verleende, samen met tal van andere organisaties, meteen hulp na de ramp en begon met de wederopbouw van het land. Maar het gaat nog lang duren voor alle schade is hersteld. Het land zit momenteel midden in het regenseizoen, wat voor nieuwe problemen zorgt. Bovendien is door de klimaatverandering de dreiging van nieuwe stormen en extreme regenval continu aanwezig.

Orkaan Idai zorgde in maart vorig jaar voor grote chaos in Mozambique. En het bleef niet bij Idai, er volgde nog een cycloon met de naam Kenneth. Door de stormen kreeg het land ook te maken met overstromingen. Het officiële dodental is ongeveer zevenhonderd. Daarnaast raakten 1,5 miljoen mensen hun huis kwijt. Nog altijd leven duizenden mensen in schuilplaatsen die door organisaties als Dorcas zijn ingericht.

Noodhulp

Dorcas werkte al in Mozambique en kon daarom meteen na de ramp eerste hulp bieden. "Idai heeft alles verwoest. Waterputten zijn kapot geslagen door de overstromingen en huizen zijn ingestort. De orkaan ging precies over het gebied waar Dorcas werkzaam was. Alles wat was opgebouwd, stortte in", vertelt Mirjam Verwijs, programma coördinator bij Dorcas. Na Idai heeft Dorcas zich in eerste instantie gericht op het verlenen van noodhulp. Enkele maanden later ging de fase van noodhulp over in een fase van wederopbouw.

Nu en toekomst

Hoewel er door Dorcas en andere organisaties hard gewerkt is aan de wederopbouw van Mozambique is er nog veel te doen. De infrastructuur is nog lang niet hersteld. Er zijn noodwegen aangelegd, maar die zijn lang niet toereikend. Hierdoor stagneert de economie. Bovendien zijn belangrijke gebouwen, zoals scholen en gezondheidscentra, zwaar beschadigd. Voorzichtig begint de wederopbouw, maar het gaat nog lang duren voordat Mozambique weer op orde is.

Dorcas heeft de laatste maanden vooral geïnvesteerd in uitdelen van zaden en het geven van trainingen aan boeren, het zorgen voor de aanleg van waterputten met filtersystemen en het weerbaarder maken van gemeenschappen tegen de komst van rampen. Ook de komende tijd zal Dorcas doorgaan met deze ontwikkelingsprojecten. "Mozambique is een land met veel potentie. Met de juiste kennis en de juiste middelen kunnen de mensen zich verder ontwikkelen en kan het land weer worden opgebouwd."

Dorcas

Bij de wederopbouw ligt de focus van Dorcas op drie belangrijke aspecten: schoon drinkwater, landbouw en preventietrainingen.

Schoon drinkwater

"Door de overstromingen na Idai zijn de waterputten helemaal kapot geslagen. Als Dorcas zijn we samen met de bevolking bezig om nieuwe putten te bouwen. Door waterfiltersystemen in te bouwen, zorgen we voor schoon drinkwater voor iedereen."

Landbouw

De landbouw werd tijdens de orkaan zwaar getroffen. De rivieren traden buiten hun oevers en de landbouwgronden werden bedolven onder een dikke modderlaag. Vruchtbare grond ging hierdoor verloren. De overheid besloot na Idai dat gebieden dichtbij rivieren onveilig waren. Boeren moesten op zoek naar een nieuwe plek voor hun bedrijf. Verwijs: "Ons wederopbouwprogramma bestond uit het uitdelen van zaden, zodat de boeren opnieuw konden begonnen. Daarnaast gaven en geven we trainingen in het ontwikkelen van duurzame landbouw en stimuleren we boeren om meer te produceren. Een deel van de gewassen kunnen de boeren verkopen, waardoor ze beter in staat zijn om te voorzien in hun eigen onderhoud."

Preventietrainingen

De nieuwe putten en huizen worden steviger en op veiliger plekken gebouwd. Dit neemt niet weg dat Mozambique in de toekomst vaker te maken zal krijgen met zware stormen. Ook heeft het land regelmatig te maken met extreme regenval, zoals afgelopen december nog het geval was. Dorcas traint de lokale bevolking en organisaties hoe te reageren bij een ramp. "We leggen uit waaraan je kunt zien dat er bijvoorbeeld een storm op komst is. Ook stellen we vragen over opvangplaatsen, wat je kunt doen voor ouderen en hoe krijg je gewonden snel in het ziekenhuis", aldus Verwijs.