BON-theater viert 30-jarig jubileum: ‘we gaan lekker zo door’

Nieuws
Het bestuur van het BON-theater v.l.n.r. Peter Huysman, Elna Roosendaal, Jos Deen, Peter Vreijsen, Stefan van Breukelen, Marjan Doornbosch en Mirjam Turksma.
Het bestuur van het BON-theater v.l.n.r. Peter Huysman, Elna Roosendaal, Jos Deen, Peter Vreijsen, Stefan van Breukelen, Marjan Doornbosch en Mirjam Turksma. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

MEDEMBLIK – Het BON-theater in Medemblik viert vandaag, 18 april, haar 30-jarig bestaan. Een mijlpaal die niet onopgemerkt voorbijgaat. Marjan Doornbosch, bestuurslid van het theater, werkt er inmiddels 22 jaar als vrijwilliger. ‘’Ik ben een van de oudgedienden’’, lacht ze. Samen met Marjan blikken we terug op drie decennia van passie, toewijding en plezier.

Hoe een klein theater groot werd

‘’Het theater begon als initiatief van een culturele commissie die destijds evenementen organiseerde’’, vertelt Marjan. ‘’Maar al snel groeide het uit tot een officiële stichting en ontstond op 18 april 1994 het BON-theater. Ik raakte erbij betrokken door oprichtster Annemieke Mandjes. Zij vroeg mij op een gegeven moment of ik niet mee wilde helpen. Dat vond ik hartstikke leuk, want ik ben gek op het theater!’’ Marjan houdt zich samen met bestuurslid Peter Vreijsen bezig met onder meer de reserveringen en programmering. Haar liefde voor theater en organisatietalent vormen de perfecte match voor haar rol bij het BON-theater.

Bonifaciuskerk Medemblik

De eerste jaren was het theater gevestigd in de Bonifaciuskerk in Medemblik. ‘’Vandaar ook de naam BON-theater. In deze periode hebben we veel opgebouwd. We maakten zelf de podia en regelden het licht, geluid en de stoelen. We hingen zelfs gordijnen op om het geluid wat te dempen, want in de kerk galmt het natuurlijk nogal’’, glimlacht ze. In 2008 verhuisde het theater naar de multifunctionele accommodatie De Muiter, wat een welkome verandering bleek te zijn. De Muiter beschikte over een theaterzaal en bood niet alleen een betere ambiance, maar ook warmte. ‘’In de kerk kon het soms vreselijk koud zijn, zeker met oostenwind. Daarnaast klonk het geluid in de theaterzaal prachtig en zit er een mooie foyer bij.’’ De locatie voelde al snel als thuis voor het BON-theater.

‘Mensen zitten liever op de tribune’

In de coronaperiode lagen er plannen om het een en ander te verbouwen in de theaterzaal. ‘’Wij wilden graag een tribune achterin, want met zeventien rijen stoelen zit je af en toe je nek te strekken om het goed te kunnen zien!’’, lacht Marjan. In 2020 begon de maak van de tribune en in 2021 was het project afgerond. ‘’Toen konden we er echter nog geen gebruik van maken, want alles zat nog op slot. Een poos later mochten we weer voorstellingen organiseren en bleek de tribune een groot succes. Nu zitten mensen liever daar dan op de stoelen.’’

Laat je verrassen

Achter de schermen draagt een toegewijd team van vrijwilligers zorg voor het reilen en zeilen van het theater. Van het voorbereiden van voorstellingen tot het onderhouden van contacten met artiesten en impresariaten, elk detail wordt zorgvuldig aangepakt. Het bestuur bestaat uit zeven vrijwilligers met ieder hun eigen taken. Grote namen hebben in de loop der jaren het Medemblikker podium al beklommen, zoals Jochem Meijer, Jeroen van Merwijk, Youp van ’t Hek en Pieter Derks. ‘’Maar het is ook leuk om onbekende talenten een podium te bieden. ‘Laat je ook eens verrassen’, zeggen we dan.’’

Programma BON-theater Medemblik

‘’Dit jaar hebben we weer een mooi programma met optredens van onder anderen Jochen Otten, Harry Sacksioni, Tim Knol & Nico Dijkshoorn en Javier Guzman. We proberen een divers aanbod van zowel cabaret als muziek te realiseren zodat er voor ieder wat wils is. Maar er is meer! Een bijzonder moment van terugkeer staat voor de deur. In ons allereerste seizoen, 1994-1995, stond cabaretgroep Niet Schieten! op het podium. Na dertig jaar gaan zij ermee stoppen, maar ze keren nog één keer terug om de cirkel rond te maken.’’

Jubileumactie

‘’Mensen ontvangen bij een abonnement van vijf voorstellingen naar keuze 10% korting. Nu doen we bovenop dat abonnement een zesde voorstelling gratis!’’, vertelt Marjan enthousiast. ‘’Daarnaast wordt de foyer gezellig aangekleed en maken we er met z’n allen weer een mooi jaar van.’’ Vanaf 1 mei gaat de nieuwe voorverkoop van start en kunnen bezoekers zowel losse kaarten als abonnementen aanschaffen. ‘’Wij hopen als bestuur iedereen weer te mogen verwelkomen in De Muiter aan de Admiraliteitsweg 6 in Medemblik. Alles wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers, waar vind je dat nog? Dat is de ware kracht van het BON-theater.’’ Meer informatie via www.bon-theater.nl.