Stoommachinemuseum: meimaand onder stoom

Nieuws
Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum.
Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum. (Foto: Kenneth Stamp)

MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen, biedt onderdak aan één van de grootste collecties nog werkende stoommachines in Nederland. Wil je weten wat de kracht van water en vuur is? Bezoek dan het museum tijdens een van de stoomdagen in mei. 

Tijdens deze dagen wordt het vuur in de ketel opgestookt en kun je de robuuste machines in werking zien. Machinisten en rondleiders leggen enthousiast uit hoe de stoommachines werken en wat de toepassing van stoomkracht in ons land heeft betekend. Ook voor kinderen is er van alles te zien en te beleven in het museum.

Stoomdagen mei

De stoomdagen zijn op: 

De meivakantie: zondag 28 april tot en met zondag 5 mei.
Hemelvaartweekend: donderdag 9 tot en met zondag 12 mei.
Pinksterweekend: zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei.
Canondagen: zaterdag 25 en zondag 26 mei.

Dagje uit voor het hele gezin

Miniatuurstoommachines staan klaar om zelf stoom te maken en te ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht en zoekopdrachten kun je spelenderwijs het museum verkennen. Help je de stoker bij het vuur in de ketel brandend te houden, dan krijg je als beloning een echt ‘stookdiploma’. Is de smid aanwezig in de oude smederij van het gemaal, dan kun je ook een ‘smeeddiploma’ verdienen. Misschien krijg je zelfs een door hem zelf gesmeed presentje.

Het Stoommachinemuseum is te vinden aan de Oosterdijk 4, 1671 HJ in Medemblik. Meer informatie is te vinden op www.stoommachinemuseum.nl.