Reünie van Mariaschool zal feest van herkenning zijn

Algemeen
Het gedeelte van een 6e klas dat ‘door ging leren’.
Het gedeelte van een 6e klas dat ‘door ging leren’. (Foto: GvW-T)

Zouden ze nog te herkennen zijn, die klasgenootjes van toen met hun kniekousjes en zelfgebreide truitjes? Zaterdag 21 mei a.s. is de reünie van de 100-jarige Mariaschool uit Den Hoorn. Ook (oud-)leerlingen van de Justus van Schoonhovenschool zijn van harte welkom. Schrijf je nog snel in!

Door Gemma van Winden-Tetteroo

Het zou tegenwoordig niet meer kunnen maar zo’n vijftig jaar geleden werd er op school nog onderscheid gemaakt tussen leerlingen die ‘door gingen leren’ en meisjes die naar de huishoudschool gingen. Zelfs de schoolfotograaf nam een apart kiekje alsof de rest amper meetelde. Verder waren er altijd lievelingetjes van de juf of zuster. 

De Mariaschool was toen nog een lagere meisjesschool, naast de kerk gelegen uiteraard want het geloof nam een enorme plek in. Ook op school. Als je je eerste heilige communie mocht doen, kreeg je prachtige plaatjes. Tijdens de godsdienstles die de pastoor in hoogst eigen persoon kwam verzorgen, was er een groot bord waarop mooie godsdienstige platen met klittenband op vastgepind konden worden. Ik vond het geweldig. Minder geweldig waren de straffen die je kreeg als je iets gedaan had wat niet paste binnen het regelement van de school. Maar ook dat hoorde erbij.

Houtkachel

Het zijn zomaar wat herinneringen. In Den Hoorn had je vroeger katholieke en protestante scholen. Je hoorde niet met kinderen van het andere geloof te spelen. Als je geluk had, mocht je naar de scouting of op het schoolkoortje. De leerlingen werden nog niet met auto’s naar school gebracht. Zelfs de eerste schooldag moest ik in mijn eentje door zien te komen. Mijn grote zus had mij, ongetwijfeld achterop de fiets, meegenomen en bij de deur van de kleuterschool nagezwaaid. 

Later mocht ik zelf op de step naar school. Je kreeg een flesje karnemelk mee voor tussen de middag als je je boterham met kaas of speculaas verorberde. In de winter was het voor de kinderen uit Abtswoude een heel koude bedoening om lopend langs diverse koeienhekken door de polder naar school te ploeteren. Ze mochten bij aankomst dicht bij de grote zwarte houtkachel zitten. Goed bedoeld natuurlijk maar ze huilden tranen met tuiten want nu gingen de half bevroren kinderhandjes ontzettend tintelen.

Bijpraten

Al deze en nog veel meer verhalen komen vast naar boven, zaterdag 21 mei als de reünie op en rond het schoolgebouw aan het Oranje Nassauplein 27 plaatsvindt. Vanaf 15.00 uur is de school open voor alle oud-leerlingen. Rond 20.00 uur is het feest ten einde maar in de tussenliggende tijd kan er heel veel bijgepraat worden, foto’s uitgewisseld worden of neem deel aan een pubquiz. Wil je weten wie er zoal komen of ga je je alsnog snel opgeven? Dat kan allemaal via https://reuniemariaschool.nl/