Gemeente Westland ‘redt’ de WOS met extra subsidie van 200.000 euro

Zakelijk
Tot 1 juli 2026 kan de WOS op de Van der Kest Wittensstraat in ‘s-Gravenzande blijven, maar de zoektocht naar een nieuw en vooral duurzaam pand gaat door.
Tot 1 juli 2026 kan de WOS op de Van der Kest Wittensstraat in ‘s-Gravenzande blijven, maar de zoektocht naar een nieuw en vooral duurzaam pand gaat door. (Foto: Google Maps)

De gemeente Westland stelt een bedrag van 200.000 euro extra beschikbaar aan de WOS om ‘acute liquiditeitsproblemen op te lossen’. Dat is echter niet genoeg. Voor de rest van het benodigde bedrag is de omroep in overleg met andere gemeenten uit het dekkingsgebied: Midden-Delfland, Maassluis en Hoek van Holland. 

Door het (deels) uitblijven van landelijke subsidie dreigde de WOS vanaf juni niet meer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Bovendien moet de omroep eind mei een accountantsverklaring met een dekkende begroting aanleveren bij het Commissariaat voor de Media. Reden voor de gemeente om ‘in het kader van behoorlijk bestuur’ dit jaar een aanvullende subsidie toe te kennen.

Meevaller

Het bedrag van 200.000 euro is in lijn met de bijdrage die de gemeente Westland jaarlijks aan de WOS geeft en is afkomstig uit een ander gemeentepotje uit het zogenaamde ‘programma 11’ (Organisatie en Overheid). Dat levert geen problemen op door “Een meevaller in dat programma”, aldus wethouder Anko Goudswaard, die benadrukt dat de problemen van de WOS hiermee nog niet opgelost zijn. “De WOS heeft al in 2019 het keurmerk Nederlandse Streekomroep ontvangen, waardoor zij mogen toetreden tot het landelijk bestel en de daarmee gepaarde financiële middelen”, aldus de Raadsinformatiebrief. De WOS zou jaarlijks een bijdrage van 500.000 euro tegemoet kunnen zien, maar ontvangt nu slechts de helft daarvan. Die toetreding is steeds maar weer uitgesteld waardoor de WOS het nu moet doen met de helft daarvan. De gemeente springt nu bij maar “wij lobbyen bij de minister en de staatssecretaris om over de brug te komen met de beloofde subsidies”, zegt Goudswaard. 

Andere gemeentes

Dat geldt ook voor de andere betreffende gemeentes overigens. Ook die dringen aan bij de minister. De WOS had eigenlijk in 2023 al deel van het landelijk bestel moeten zijn. De val van het kabinet heeft de boel nog eens extra vertraagd. Als de Rijksoverheid uiteindelijk niet op een redelijke termijn over de brug komt ontstaat er echt een groot probleem omdat de gemeenten niet over de financiële middelen beschikken om de lokale omroep in stand te houden.

Gezonde bedrijfsvoering

Het bedrag is dus alleen voor dit jaar. “Voor de jaren hierna gaan we kijken naar de mogelijkheden. In ieder geval blijven bij ook met de WOS in gesprek over een gezonde bedrijfsvoering”, belooft de wethouder. Tot de op te lossen problemen behoort ook de toekomstige huisvesting van de omroep. Tot 1 juli 2026 kan de WOS op de Van der Kest Wittensstraat in ‘s-Gravenzande blijven, maar de zoektocht naar een nieuw en vooral duurzaam pand gaat door. “We willen rond de herfstvakantie een plan voor de verhuizing hebben”, belooft Goudswaard.