Tentoonstelling over zuivelproductie in Midden-Delfland

Cultuur
Museum Het Tramstation in Schipluiden.
Museum Het Tramstation in Schipluiden. (Foto: Henk Groenendaal)

In Museum Het Tramstation in Schipluiden is er een tentoonstelling te zien over de zuivelproductie in Midden-Delfland, toen en nu, 

In de tentoonstelling wordt de zuivelproductie heel breed belicht, van koe tot eindproduct, van oude melkstal tot moderne loopstal met robots.

Reeds in de Middeleeuwen waren de Woudtse boter en de Harnaschkazen beroemd. Afnemers waren het grafelijk hof, grote kloosters en zelfs steden in de Zuidelijke Nederlanden. Deze internationale belangstelling bestond in de twintigste eeuw nog steeds. De boter van Ammerlaan en Van den Berg (ook hofleverancier) ging zelfs naar Nederland-Indië. 

In de expositie wordt aandacht besteed aan de productie van zuivel op de boerderij. Er zijn hulpmiddelen te zien, zoals een oude kaaspers, karntonnen, botervormen en origineel verpakkingsmateriaal. Besproken en getoond worden de melkslijters in Den Hoorn en Schipluiden, de boter- en kaashandelaren en de melkvervoerders, zoals Van Adrichem en Van den Berg.

Ook de huidige producenten van zuivel in Midden-Delfland krijgen in de tentoonstelling een podium. Zij trekken met hun streekproducten de lijn door naar de toekomst.

De expositie duurt tot 2 april 2024. Het museum is geopend op woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur.