Postkantoor van Purmerend, 1975.
Postkantoor van Purmerend, 1975. (Foto: aangeleverd)

Oude tijden herleven met de Koot en Bie Waterlandroute-app

31 aug, 19:28 Algemeen

PURMEREND/BEEMSTER Voor de kenners onder ons: het legendarische duo Van Kooten en De Bie had zijn roots in de regio Purmerend/Beemster. Veel opnames van hun hilarische sketches zijn opgenomen in de omgeving Purmerend en Beemster, vast omdat Van Kooten destijds zijn residentie hield in de Beemster. Om dit unieke duo te herleven heeft een ander duo Richard Groothuizen en Cees de Groot uit Purmerend een route-app gemaakt met de Koot & Bie Waterlandroute. Een audiotour met informatie en video’s, waarin je vele opnames met de twee ter plekke kunt herleven. Je kunt de route afleggen per auto, fiets of elektrostep en kunt starten op elk punt van de app in Beemster en Purmerend.

Altijd benieuwd geweest naar het originele stenen elektriciteitsgebouw van utiliteitsarchitect Fons de Bie uit 1972? Of waar Kees van Kooten zijn aftershavetest uitvoerde (spoiler: in de Breedstraat...)? De havensteiger waar Jacobse & van Es hun cocaïne kochten? Je komt ze tegen op de Koot & Bie Waterlandroute. En op alle plekken ertussen, waar Koot en Bie niet echt zijn aangeland, kun je evengoed nog waardevolle informatie op doen. Maar je ziet de oude vrienden in het voormalige postkantoor van Purmerend, in het ‘hondenhok’ voor de starters (waar ze nu bij McDonalds ook echt starterswoningen neerzetten), op het voetbalveld in de Beemster en belangrijke zaken overdenkend in het Beemster groen.

Koot&Bie Encyclopedie

Richard Groothuizen publiceerde vorig jaar zijn Koot & Bie Encyclopedie. Hij is vrijwilliger bij de Vereniging Historisch Purmerend, houdt zich daar bezig met de filmcollecties, en heeft om die reden regelmatig contact met Cees de Groot van het Waterlands Archief. Leeftijdgenoot Cees raakte enthousiast van het boek en de kennis van Richard over Koot en Bie en vroeg hem of hij alle plekken waar Van Kooten en De Bie tv-opnamen in Waterland hebben gemaakt kon opsommen. 

Tekst loopt door onder afbeelding

Wim als “starter” in een hondenhok aan de Jaagweg  na bezoek aan Makerlaar SimpelPand. (Worden nu eindelijk ook starters woningen gebouwd, in de omgeving McDonald). (Foto: aangeleverd)

Bijeen sprokkelen

Richard kon veel uit zijn geheugen opdiepen maar samen zijn ze op zoek gegaan naar meer, via internet en youtube. “Het was een flinke uitdaging om alles terug te vinden”, vertelt Cees. “Het was een samen sprokkelen van beelden die in veel uitzendingen verspreid zaten. Daarna moest je ook nog kijken of het allemaal klopte qua locatie.”

Veel speurwerk

Er ging dus aardig wat speurwerk in zitten. “Vervolgens kreeg Cees het idee om er een fietsroute van te maken en onder te brengen in een app”, geeft Richard aan. “Samen zijn we druk bezig geweest met de opzet en uitwerking. Het zoeken naar beeldmateriaal van de laatste ontbrekende beelden duurde even, en is pas onlangs 100% met succes voltooid. Tijd om het nu publiekelijk ten doop te houden!”

Hoe werkt ‘t

De route werkt als volgt: met de QR code installeer je de route. Op het moment dat je op de volgende locatie arriveert maakt een GPS signaal contact met de smartphone en kun je een filmpje bekijken van Koot en Bie op die plek. In de app krijg je ook het aanvullende beeldmateriaal te zien en/of links naar filmmateriaal op YouTube. Het is een audiotour en wordt gefietst met oortjes in. De tekst is ook te lezen op je mobiel. Onderweg krijg je aanwijzingen over de route én als je een GPS punt nadert informatie over de opnamelocatie en een link naar de film. Als die beschikbaar is.

Overal te starten

Als startpunt is de Middenbeemster gekozen maar je kunt de fietsroute op elke plek beginnen: de app ziet waar je bent en geeft aanwijzingen voor de route. Als je de app en route downloadt krijg je al foto’s te zien die bij elk informatiepunt horen. 

Downloaden?

Je kunt de app downloaden via izi.travel.nl of via:

https://lnkd.in/dsfEBMA3


Koot en Bie in het Beemstergroen. (Foto: aangeleverd)

Zuiddijk, Beemster. Kunnen die bordjes man en vrouw in het toilet niet anders?
Wim als "starter" in een hondenhok aan de Jaagweg  na bezoek aan Makerlaar SimpelPand.
(Worden nu eindelijk ook starters woningen gebouwd. We denken dat het in de buurt van de huidige MacDonald is.)

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Autogroep Ursem Barten wint Publieksprijs Beste Onderneming van Noord-Holland 2022 Algemeen 25 mei, 23:09
Afbeelding
OVNH: Milieu Service Nederland Beste Onderneming van 2022 (Grootbedrijf) Algemeen 25 mei, 22:28
Afbeelding
OVNH: Green Soap Company Beste Onderneming van 2022 (MKB-Midden) Algemeen 25 mei, 21:42
Afbeelding
OVNH: Drystack Beste Onderneming van 2022 (MKB-Klein) Algemeen 25 mei, 20:47
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Jaap van Kuler overleden Algemeen 25 mei, 18:04
Afbeelding
Nieuwe manier van onkruidbeheersing in centrum Purmerend Algemeen 25 mei, 13:11
Afbeelding
Garrels orgel te horen tijdens Open Kerk Cultuur 25 mei, 11:06
Afbeelding
Open Dag Beemster op Hemelvaartsdag Algemeen 25 mei, 10:36
Afbeelding
50 jaar vrouwen- en meisjesvoetbal bij FC Purmerend Algemeen 25 mei, 09:00
Afbeelding
Burgemeester sluit drugspand op Baanstee Noord Algemeen 24 mei, 15:40
Afbeelding
De belangrijkste tips voor de werving van nieuw personeel Algemeen 24 mei, 12:41
Afbeelding
Voorinschrijven Avondvierdaagse woensdag 1 juni bij Concordia Algemeen 24 mei, 11:48
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Purmerend

Op Rodi Purmerend volg je het laatste nieuws uit Purmerend. Rodi Purmerend informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Purmerend

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Purmerend in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief