Viering Purmer 400 start met Nagel Lichtjesoptocht

Algemeen
Het feestjaar van Purmer400 kan nu echt van start gaan.
Het feestjaar van Purmer400 kan nu echt van start gaan. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND -  Het eerste grote evenement van het Purmer 400 feestjaar vindt eindelijk doorgang. Op zaterdag 12 februari om 19.45 uur trekt een spectaculaire optocht van meer dan 125 door lichtjes aangeklede tractoren en andere voertuigen door de Purmerpolder. Dit prachtige schouwspel is te bewonderen voor iedereen die een veilige plek inneemt langs de kant van weg waar de optocht langs rijdt. 

De lange stoet van verlichte tractoren en voertuigen start bij Nagel Hydraulics in de Baanstee en gaat van daaruit door de Purmer Noord richting de Westerweg, Purmerdijk, Hofweg, Oosterweg, Edammerweg en weer terug naar de Baanstee. Details van de route en een plattegrond zijn te vinden op de website.

Kijkers naar de optocht wordt op het hart gedrukt een veilige plek daarvoor te kiezen. Het is niet toegestaan om langs wegen van de route te parkeren. Dit kan wel op een dam of op een erf waarvan bewoners langs de route duidelijk hebben aangegeven dat dit mogelijk is. Een tip is om bijvoorbeeld bij de Wherevogels aan de Westerweg 41 te parkeren, want daar komt de tocht twee keer voorbij. 

400 jaar Purmer 

Vierhonderd jaar geleden werd het Purmermeer leeggepompt onder leiding van ing. Leeghwater. Hierdoor werd de Purmerklei zichtbaar. Deze zeer vruchtbare zware kleisoort is een uniek gegeven van de Purmer. Deze kleigrond is getuige geweest van de vele veranderingen in de Purmer. Eerst werd het droog gemalen, daarna bewerkt voor akker- en landbouwgronden. Vanaf 1970 werd de grond ook gebruikt voor woningbouw en later werden er diverse bedrijven gevestigd. De klei heeft vele bewoners samengebracht door de werkzaamheden op het land, maar ook vele generaties families voortgebracht. Dat dit alles 400 jaar geleden is gestart willen de huidige bewoners niet ongemerkt voorbij laten gaan. Ruim 100 vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen en ondernemers helpen mee om 2022 tot een onvergetelijk feestjaar te maken. De meeste activiteiten vinden plaats van 8 t/m 17 juli 2022. 

Verbondenheid 

De bewoners uit de Purmerpolder hebben vorig jaar aangeven welke activiteiten en feestelijkheden ze tijdens het feestjaar graag terug wilden zien. Daar kwamen veel bruikbare ideeën uit. Het uiteindelijke feestprogramma is gericht op diverse groepen uit de drie gemeentes waar de Purmer onder valt; Waterland, Edam-Volendam en Purmerend. Behalve feestelijke activiteiten worden er ook educatieve, sportieve en bedrijfsactiviteiten georganiseerd waarbij iedereen welkom is. De organisatie hoopt met de activiteiten mensen uit de hele Purmer en van daarbuiten met elkaar te verbinden. Het bijzondere is dat zich al meer dan honderd vrijwilligers hebben aangemeld zonder dat hiervoor een oproep is gedaan. Dit bewijst nog eens te meer hoe groot de verbondenheid onderling is met de Purmer. 

Programma feestjaar 

Aan het definitieve programma wordt nog gesleuteld maar deze is zodra het bekend is te vinden op de website. Om het programma mogelijk te maken is er geld nodig. Meerdere bedrijven hebben zich al aangesloten als sponsor maar om de vele ideeën te kunnen uitvoeren is de stichting nog steeds op zoek naar sponsors. Heeft u interesse? Mail dan naar purmer400jaar@gmail.com. Kijk voor de laatste nieuwtjes over het feestjaar op www.purmer400jaar.com en op Facebook of Instagram.