Grote bereidwilligheid bij inzamelacties voor Oekraïne

Algemeen
Tine Overeinder (links) en Tiny Eggers uit Zuidoostbeemster betuigden zaterdag hun medeleven door met gele tulpen in de muts naar de Koemarkt te komen.
Tine Overeinder (links) en Tiny Eggers uit Zuidoostbeemster betuigden zaterdag hun medeleven door met gele tulpen in de muts naar de Koemarkt te komen. ((Foto: Han Giskes))

PURMEREND -  De bereidwilligheid om iets te doen voor de inwoners van Oekraïne is ook in deze regio groot. Vanuit Purmerend en Beemster, maar ook vanuit aanpalende gemeenten, komen er berichten van opgezette of nog te organiseren initiatieven. Het begon vorige week met inzamelingen van producten en werd in de dagen erna fors uitgebreid met allerlei andere acties waaronder het ophalen van lege flessen, muziek maken, pannenkoeken bakken enzovoorts.  

Saar van Kampen en Richard van Alphen zetten vorige week woensdagavond de toon met de inzamelingsactie in een grote loods aan de Burg. D. Kooimanweg. “Hartverwarmend en overweldigend”, zo omschrijft Van Kampen, eigenares van damesmodezaak InStyle, de avond. “We hebben aan een stuk door spullen van mensen met het juiste hart op de plek gekregen. Die kwamen met de auto, op de fiets, lopend en zelfs met de booster om producten af te leveren”, aldus Saar.

Aanstaande woensdag, 9 maart, is er tussen 18.00 en 19.00 uur opnieuw de gelegenheid om spullen te brengen naar de loods op Kooimanweg 10C. Deze moeten wel gesorteerd zijn, er netjes eruit zien en bruikbaar zijn. Wat de organisatie vooral hard nodig heeft zijn maandverband, toiletartikelen, medische spullen en ingeblikt eten. Saar: “En niet te vergeten dozen, want we gaan woensdagavond de spullen die we vorige week hebben ontvangen, inpakken, bestickeren en dus klaar maken voor vertrek naar Oekraïne. Het betekent dat we ook stiften, stickers en vuilniszakken nodig hebben”, voegt er eraan toe.

Monnickendam is aangehaakt bij de actie van Purmerend en vanuit die hoek rijden woensdagavond auto’s met aanhangers vol spullen naar de Kooimanweg. Een groot Purmerends bedrijf liet zich evenmin onbetuigd door anoniem een flinke donatie te doen. In veel straten in Purmerend en Beemster worden lege flessen acties op touw gezet en er is zelfs geld overgemaakt om de benzine voor de vrachtwagen die naar Oekraïne rijdt, te betalen. Woensdagavond zijn op de inzamelplek veel vrijwilligers actief om alles in te pakken en klaar te maken voor verzending. Een van hen is Willem Ooms, die kennis en ervaring heeft met laden en verladen. Ooms maakt een inschatting van de beschikbare 90 kub die in de vrachtwagen past.

Slagerij Walter Brouwer in Purmerend voert al enkele dagen actie om geld bijeen te krijgen om voer voor honden, katten, paarden en dergelijke te kopen en te vervoeren naar het oorlogsgebied. “Ik keek televisie en zag tijdens een uitzending het leed voor die beesten. Ik vond dat ik daar iets voor moest betekenen. Via een scherm in de winkel en via mijn socials heb ik uitgelegd wat de bedoeling is. Heel veel klanten hebben gehoor gegeven en geld gestort. Daar ga ik voedsel voor de dieren voor kopen. Als het mogelijk is ga ik het zelf brengen”, zegt Brouwer.

Als steun voor de Oekraïners was er afgelopen zaterdag een demonstratie op de Koemarkt. Hier spraken Natalya Khomiak, zij is van Oekraïnse afkomst, docent Bram Has en burgemeester Don Bijl. Daarna ontving Bijl de zonnebloem als symbool voor vrijheid, en gaf deze door aan de 6 jaar jonge Lieke.

Woensdagavond kan iedereen weer spullen brengen.
Natalya Khomiak was een van de sprekers op de Koemarkt.
Burgemeester Bijl geeft de zonnebloem door aan Lieke.