Beemster vrouwen puur natuur op het doek

Algemeen
Kunstenaar Jeroen Hermkens met een van de modellen.
Kunstenaar Jeroen Hermkens met een van de modellen. (Foto: Luuk Huiskes)

BEEMSTER - Danielle Woudstra en Anneke Goede, initiatiefnemers van het project ‘Ode aan de Beemstervrouw’, vertellen hoe het verder gaat met de smaakmakende tentoonstelling ‘Ode aan de Beemstervrouw, waarin veertien Beemster vrouwen geportretteerd zijn door kunstenaar Jeroen Hermkens. Hermkens maakte gouaches (schetsen), pentekeningen en litho’s van de vrouwen. De vrouwen zijn puur natuur afgebeeld, zo puur als de natuur van de Beemster zelf. 

Tentoonstelling te zien van 26 mei tot en met 31 juli in Fort bij Spijkerboor

De tentoonstelling is de kers op de taart in 2022, het jaar van de fusie tussen Purmerend en Beemster. “Dit historische kantelpunt markeren wij graag met een passend project. Want zo’n fusie is een goede zaak, economisch gezien, maar Beemster blijft toch ook Beemster met haar kleurrijke tulpenvelden en dorpse karakter. Nog één keer onze mooie polder in het licht! Hoe breng je het pure van de Beemster beter in beeld dan door de natuurlijke schoonheid van de vrouw?”, stelt Anneke Goede. 

De Beemster vrouwen werden geconfronteerd met hoe ze over zichzelf dachten en over naakt in de kunst. Het is aan verschillende factoren te wijten dat er opnieuw een gevoeligheid is ontstaan rondom naaktheid. Dit onderwerp krijgt aandacht in het boek. Met de vrouwen zijn we in gesprek gegaan over het accepteren van jezelf en je eigen lichaam. Het resultaat tref je in het boek waarin de Beemstervrouwen zich laten zien zoals zij zijn, weergegeven op het moment, door de ogen van de kunstenaar: krachtig en kwetsbaar.

Fraai kunstboek

Daniëlle Woudstra: “We hebben het voornemen om deze kunstwerken van te documenteren in een fraai kunstboek. Ode aan de Beemstervrouw’ blijft op deze manier bewaard in een mooi boek met meer dan 50 kunstwerken, met onder andere de teksten van de vrouwen over hun ervaringen, gedichten en meer. Het unieke boek is 64 pagina’s dik en 22 x 30,5 cm groot: een echt ‘koffietafel boek’. Fullcolour gedrukt door drukkerij Rijser uit Purmerend.” 

Het boek is er echter nog niet. Dat kan er alleen komen met behulp van veel steun! Daarom is een crowdfunding actie op touw gezet. Het is een uniek document, een serieus collectors-item. Kijk op: voordekunst.nl/ode aan de Beemstervrouw. Als u dit mooie, positieve project ondersteunt met €50,- ontvangt u het kunstboek.

Helaas hebben inmiddels dichtbij oorlogsverschrikkingen onze huiskamers bereikt. Anneke Goede: “We beseffen dat eerste levensbehoeften vooraan staan: voedsel, een onderkomen en veiligheid. Giften, goederen en humanitaire hulp zijn cruciaal. Overlevenden van ellende hebben ons echter ook geleerd dat de geest vaak hun reddende engel was: ze gebruikten hun fantasie. Ze gingen dansen, zingen en muziek maken. Want schoonheid troost. Kunst schuift de grauwsluier opzij en geeft een glimp op een betere wereld. Een wereld die er ook altijd is! Kunst is een perspectief van hoop.”

Beemster 400 jaar

De tentoonstelling past in de Beemster historie. In 2012 werd het 400-jarig bestaan van de Beemster gevierd met onder andere het project ‘Ode aan de Beemsterboeren’. Kunstfotograaf Dennis A-Tjak (Paramaribo, 1961) portretteerde hiervoor 50 Beemsterboeren tegen de achtergrond van hun boeren bestaan. Dennis A-Tjak is ook de fotograaf van het boek ‘Ode aan de Beemstervrouw’ in 2022.

Geboren in 1960 en opgegroeid in Diessen, onder Tilburg. Sinds 1979 woont en werkt hij in Utrecht. Hij is lithograaf en kunstschilder. Zijn litho’s en schilderijen zijn krachtig en expressief. Hij werd vooral bekend om zijn litho’s van steden in Europa en ver daarbuiten. Sinds 2000 schildert en lithografeert hij ook (deels)naakten. Hierbij is zijn expressionistische stijl met ruwe penseelstreek ook duidelijk herkenbaar. Vanaf de dag dat hij van de kunstacademie kwam heeft Jeroen iedere dag gewerkt.

In atelier of daarbuiten

“Ik ben het gelukkigst als ik in mijn atelier of daarbuiten kan werken. Niks doen geeft onrust, dan ga ik liever weer snel aan de gang.” Hij won de Nederlandse Grafiekprijs en was kunstenaar van het jaar in 2006. Zijn werk is opgenomen in particuliere collecties en bevindt zich o.a. in het Rijksmuseum, museum Voorlinden en het Centraal museum Utrecht. Kijk voor meer informatie over Jeroen Hermkens op zijn website.

Fort Spijkerboor

Kijk voor meer inspiratie op Instagram ‘Ode aan de Beemstervrouw’ of de persoonlijke pagina van Anneke Goede of www.goedekunstzaken.nl. De tentoonstelling is te zien vanaf 26 mei tot en met 31 juli in het Fort bij Spijkerboor in Westbeemster.

"Ben ik niet mooi geportretteerd?"
De kunstenaar temidden van enkele vrouwen die hij heeft geportretteerd..