In Boekenweek drie signeersessies bij Het Leesteken

Algemeen
Marieke Lucas Rijneveld.
Marieke Lucas Rijneveld. (Foto: aangeleverd)

Het boekenweekessay is dit keer geschreven door Marieke Lucas Rijneveld, getiteld Het Warmtefort. Rijneveld is schrijver van onder andere De avond is ongemak, Mijn lieve gunsteling en het onlangs verschenen Komijnsplinters. Bovendien won hij in 2020 de prestigieuze International Booker Prize. In Het Warmtefort neemt Marieke Lucas Rijneveld ons via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige en zorgeloze tijd van de basisschool waarin juffen en meesters de hoofdrol spelen. Aan de hand van zijn vleermuizenkennis en liefde voor o.a. Matilda van Roald Dahl, denkt hij (toen nog zij) terug aan haar eerste liefde. Het essay is verkrijgbaar voor € 5.

PURMEREND - De 87ste Boekenweek is van zaterdag 9 april tot en met zaterdag 16 april en is een ode aan de liefde. Zoals altijd is er weer een boekenweekgeschenk beschikbaar. Dit keer geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver van onder andere La Puberba en Grand Hotel Europa. De titel van het boekenweekgeschenk is Monterosso mon amour. Het geschenk is gratis bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken (uitgezonderd kinder- en kookboeken).

Femke van der Laan

Boekhandel Het Leesteken organiseert in de Boekenweek drie signeersessies. De eerste is zaterdag 9 april om 15.00 uur met Femke van der Laan. Na haar succesvolle boek Stad vol Ballonnen verscheen onlangs haar nieuwe boek Aan de randen van de dag waarin Femke een unieke kijk biedt achter de schermen in het huwelijk van iemand met een publieke topfunctie: niet eerder werd ‘het gezin van’ zo van binnenuit beschreven. Zij werkt als tekstschrijver, hij (Eberhard van der Laan) wordt minister en daarna burgemeester. Ze zien elkaar aan de randen van de dag. Het resultaat is een boek over hoe een huwelijk werkt, over royaal zijn, over wat liefde eigenlijk is en dat alles in een stijl die uitermate openhartig, ontwapenend, ontroerend, maar ook geestig en charmant is.

Bert Westendorp

Dinsdag 12 april komt Bert Wagendorp van 11.00 tot 12.00 uur zijn nieuwe roman Phoenix signeren. Phoenix is een meeslepende historische roman, gebaseerd op waargebeurde feiten en het is het eerste deel van een trilogie. Het is een zinderende roman over landverhuizers, diepe vriendschap, het noodlot en de tragische gebeurtenissen in het Amerika van de tweede helft van de negentiende eeuw. Het verhaal begint in 1847, in Winterswijk. Abel Sikkink is acht jaar oud wanneer zijn ouders besluiten te emigreren naar Amerika. Het noodlot slaat echter toe en het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat. Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp.

Janneke Siebelink

Afgesloten wordt op 16 april, van 15.00 tot 16.00 uur, met Janneke Siebelink, de dochter van Jan Siebelink. Zij debuteert met haar mooie historische roman Soms sneeuwt het in april. Janneke groeide op in een huis vol verhalen en werkte na haar studie aan de Frederik Muller Academie voor verschillende uitgeverijen en ze schreef in opdracht familiegeschiedenissen. Maar ondertussen ontstond langzamerhand een eigen verhaal in haar hoofd, dat van een meisje dat opgroeit met het gewicht van haar moeders oorlogstrauma op haar schouders. Dit verhaal groeide uit tot een aangrijpende en meeslepende geschiedenis die gebaseerd is op ware gebeurtenissen, prachtig opgetekend in Soms sneeuwt het in april.