Publiek heeft nog lang geen genoeg van LEO XIII

Algemeen
Leden van Leo XIII en enkele gastleden voorafgaande aan een van de voorstellingen in 't Stamhuis.
Leden van Leo XIII en enkele gastleden voorafgaande aan een van de voorstellingen in 't Stamhuis. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Toneelgezelschap Leo XIII is met 118 jaar de oudste toneelvereniging van Purmerend. Was oprichter Gerrit de Wolf (hij kreeg binnen de katholieke gemeenschap de bijnaam Paus) al een markante Purmerender, in de lange jaren na hem hebben vele tientallen Purmerendse families, veelal van katholieke huize, deel uitgemaakt van de op 10 januari 1904 opgerichte ‘R.K. Tooneelvereeniging Leo XIII’.

Het is een warm nest. Ik vergelijk het weleens met een gezinsvervangend tehuis

Stam, Stander, Bartels, Leijdekker, Oudejans, Van der Linden, Kolijn, Kuijt, Spaans, Blekemolen en Timmerman. Het zijn zomaar wat namen uit een illuster rijtje. ‘Als het publiek het wil, worden we honderd’, is de titel van het in 2004 door Joop Stam geschreven boekje naar aanleiding van het eeuwfeest. Inmiddels zijn we 18 jaar verder en is de vereniging nog steeds springlevend. Al kan de 12 personen tellende ledenlijst wel wat aanvulling gebruiken. Maar dat zal de bühnepret nooit drukken.

“Een warm nest en we noemen het ook wel een gezinsvervangend tehuis”. Dat beeld schetsen secretaris Martin Roffel (22 jaar lid) en Ria Stander (haar naam prijkt al 53 jaar op de ledenlijst) van de vereniging die twee keer per jaar een toneelstuk repeteert en speelt. Tot voor Corona werd jaarlijks in november een avondvullend stuk opgevoerd en in februari, maart of april is men druk met een kindervoorstelling. Het stuk voor de kinderen is dit jaar verplaatst naar november in ‘de Speelzaal’ aan de Violenstraat. Roffel heeft het geschreven en voert de regie. De avondvullende voorstellingen worden vanaf 2023 in april in ‘t Stamhuis, vernoemd naar voormalig voorzitter en regisseur Piet Stam, gespeeld. Corona heeft dus ook bij Leo XIII voor een ommezwaai gezorgd.

Naamsbekendheid

“We zijn blij dat we weer het toneel op mogen en publiek in de zaal kunnen begroeten”, aldus Martin Roffel. “Sinds de pandemie hebben we alleen in november vorig jaar een aangepaste voorstelling met korte scènes kunnen doen bij Rozemeijer, boven Berging Brouwerij aan de Jaagweg. Dat was een geweldige ervaring en ook goed voor een stukje naamsbekendheid.”

Is het mogelijk om met 12 leden een volledige voorstelling voor te bereiden en op te voeren? Volgens Ria Stander wel degelijk, al vergt het natuurlijk wel de nodige aanpassingen. “We hebben de laatste jaren te maken gehad met veel ledenverlies door natuurlijk verloop. Dan krimp je als vereniging natuurlijk in. Maar het geeft ook nieuwe inzichten want je kijkt naar nieuwe mogelijkheden en we zien het als een uitdaging om er een volwaardige toneelavond van te maken. We vormen met zijn allen een hechte groep en gaan ervoor. Aan de hand van de reacties zijn we daar goed in geslaagd, al heeft corona er ook voor ons behoorlijk ingehakt.”

Drie jubilarissen

Ter illustratie van de hechte groep die Leo XIII is worden in de loop van dit jaar drie leden in het zonnetje gezet vanwege hun jarenlange trouw. José Stander vanwege het feit dat ze 50 jaar lid is, Irma Timmerman omdat ze 40 jaar bij de vereniging actief is en Rachel Bartels is 25 jaar lid. “Als er jubilarissen zijn maken we er een mooi feestje van. Het leuke is dat degenen waar het om draait niet weten wanneer en wat er gaat gebeuren. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst geven we ze altijd bloemen en zeggen erbij dat er nog iets in het vat zit”, vertelt Martin Roffel. 

Ria Stander weet uit ervaring wat het is om door de vereniging te worden verrast. “Het was dat ik 50 jaar lid was. Ik dacht naar een vriendin in Oosthuizen te gaan om haar verjaardag te vieren. Daar aangekomen werd ik opgewacht door leden van Leo XIII die me meenamen naar een heel ander feestje. Als ik eraan terugdenk geniet ik er nog van.”

Op weg naar 200 jaar

‘Als het publiek het wil, worden we honderd’. Leo XIII is al een stukje op weg naar de 200 jaar. Om die mijlpaal te halen zal er wel aanwas van nieuwe leden moeten komen. Martin en Ria hebben er het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken. “We hebben zo’n verdraaid leuke vereniging. Af en toe denk je weleens: wat een rare hobby heb ik. Maar dan, als het applaus klinkt en je ziet een genietende zaal vol mensen, ben je dat snel vergeten. En heb je al weer zin in het volgende jaar. Die drive en ambitie hebben ongetwijfeld meer mensen. Toneelspelen is zó leuk. We hopen dan ook een aantal nieuwe (jonge) mensen binnen te halen”, zegt Ria. “We zijn ook lid van Purmerends Palet, een samenwerkingsverband tussen 7 actieve toneelverenigingen in Purmerend. Dit is in 2010, bij het 600-jarig bestaan van de stad, van de grond gekomen”, voegt Martin eraan toe.        

Op maandagavond wordt er vanaf kwart voor acht gerepeteerd in ‘t Stamhuis. De eerste twee tot drie maanden voor een productie eens in de week, later twee keer per week. Wil je kijken of toneelspelen bij Leo XIII iets voor jou is? Stap dan gerust op maandagavond binnen in ‘t Stamhuis.

Voor meer informatie is secretaris Martin Roffel bereikbaar. Zijn telefoonnummer is 06 13 89 89 62. Een mail sturen kan ook, naar info@leoiii.nl De vereniging is ook op Facebook te vinden.