Woonplezier Botterhoek ‘in de lift’

Algemeen
Marianne Regeer bij de lift waarvoor zij zich namens de bewoners sterk heeft gemaakt.
Marianne Regeer bij de lift waarvoor zij zich namens de bewoners sterk heeft gemaakt. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De bewoners van complex Botterhoek in Purmerend hebben iets te vieren. Op feestelijke wijze wordt deze week de nieuwe lift officieel in gebruik genomen. Deze zogeheten brandcardlift is al jaren hun grote wens. Met deze lift kunnen bewoners zich, in welke situatie dan ook, veilig verplaatsen. De nieuwe lift is geplaatst door Wooncompagnie, onder aanvoering van Marianne Regeer (70). Namens haar medebewoners vocht Marianne vol passie voor de komst van de lift. Ze deed zelfs haar verhaal op televisie. “Ik wilde dit zo graag, ik had het ervoor over”, zegt ze.

Dat televisieoptreden in het programma Meldpunt van Omroep Max was volgens Marianne Regeer het laatste zetje dat nodig was om de wens van de bewoners te laten uitkomen. “Na een lange strijd, een grootscheepse handtekeningenactie én het televisieprogramma gaf Wooncompagnie groen licht voor het realiseren van een nieuwe lift. Ik ben daar heel erg blij mee. De oude lift was veel te klein. Zieke bewoners moesten door de brandweer via een hoogwerker naar buiten worden getakeld. En als er iemand overleed moest de kist rechtop de lift in. Dat was mensonterend.”

Met de neus op de feiten

Marianne werd daar bijna twee jaar geleden persoonlijk mee geconfronteerd, toen ze afscheid moest nemen van haar man Leen met wie ze 49 jaar was getrouwd. “Toen werd ik zelf met mijn neus op de feiten gedrukt. Het was werkelijk verschrikkelijk. Ik dacht: die lift moet er komen, ik ga mij hier hard voor maken. Ik deed het namens Leen en uiteraard namens alle medebewoners.”

In het televisieprogramma kwam onder meer een liftleverancier aan het woord. “Hij vertelde dat er in het atrium van ons complex voldoende ruimte was voor het plaatsen van een brandcardlift. Dat is uniek want in vrijwel alle bestaande complexen is dat niet het geval en kan technisch gezien dus geen extra lift worden gerealiseerd. Naar aanleiding van het oordeel van de specialist beloofde Wooncompagnie, tot onze vreugde, meteen dat de nieuwe lift er zou komen.”

Een waar spektakel

Het plaatsen van de lift was een waar spektakel, waarbij elke millimeter telde. “De schacht werd met hijskranen over het dak gehesen en geplaatst, dat was schitterend om te zien,’ zegt Marianne. ‘Het resultaat is geweldig. Ik vind het fijn dat bewoners op een waardige manier kunnen worden vervoerd. Ik hoop nog lang van de lift gebruik te maken.” En lachend: “Maar dan wel rechtop.”

In 2003 is in het Bouwbesluit de aanleg van ruimere liften bij nieuwbouw verplicht gesteld, maar voor oudere gebouwen geldt dit niet. Een lift is vaak verankerd aan draagstructuur van het gebouw en gaan over het algemeen minimaal anderhalve meter de fundering in. In veel oude gebouwen is die ruimte er simpelweg niet. Een alternatief kan zijn, dat aan de buitenkant van een gebouw een nieuwe lift wordt aangelegd, maar deze moet dan volgens de voorwaarden weer verbonden zijn met een voordeur. In de praktijk is dat heel vaak ook niet uitvoerbaar.

Branchevereniging Aedes laat weten dat het ontbreken van een brancardlift in sommige gevallen uitdagende situaties kan opleveren. Voor ernstig zieken is voorgeschreven dat zij door de brandweer uit het pand worden gehaald. Voor overledenen geldt deze regel helaas niet. Ditzelfde geldt voor veel historische panden in oude binnensteden, waar helemaal geen lift aanwezig is.