Doortrappen bedoeld om ouderen zolang mogelijk te laten fietsen

Algemeen
Kwalitatief goede informatie en activiteiten gaan hand-in-hand op 13 mei.
Kwalitatief goede informatie en activiteiten gaan hand-in-hand op 13 mei. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Liefst 83% van de fietsers dat na een ongeval op een elektrische fiets op de afdeling Spoedeisende Hulp belandde, was 55 jaar of ouder. En bijna de helft van de fietsslachtoffers wijt het ongeval aan eigen gedrag, bijvoorbeeld niet goed opletten of een stuurfout. Het zijn de meest in het oog springende cijfers en feiten van een onlangs openbaar geworden onderzoek. Die uitkomsten in combinatie met de pijlers gezelligheid, preventief, het voorkomen van eenzaamheid en het stimuleren van blijvend bewegen voor ouderen vormen de ingrediënten van het door Spurd geïnitieerde Doortrappen Fietsevent 60+, op vrijdag 13 mei op het terrein van de Inline-Skateclub Purmerend.

Gezelligheid en goede informatie komen op vrijdag 13 mei samen bij Doortrappen FietsEvent 60+

Iedere 60-plusser die op een verantwoorde en aangename wijze zolang mogelijk wil blijven fietsen is tussen 11.00 en 15.00 uur welkom aan het Trimpad 1 in Purmerend Wheermolen. In samenwerking met De Jongh Fietsspecialist, Oorwerk, Fysiotherapeuten voor Purmerend, loket WMO van de gemeente Purmerend, Medipoint en IJs- en Inline Skateclub Purmerend is er voor de doelgroep een actief, informatief en gratis programma samengesteld. Gezelligheid en informatie komen deze dag op één punt samen.

Helen Kaptein is bij sportbedrijf Spurd vooral bezig met bewegingsactiviteiten voor ouderen. Vanuit haar achtergrond als docente lichamelijke opvoeding en fysiotherapeute voelt ze zich als een vis in het water. “We organiseren het evenement voor de tweede keer. Wat we willen bereiken is om tools aan te reiken die ouderen in staat stellen om op hoge leeftijd nog te kunnen fietsen. Het gaat om een doelgroep die anders niet of nauwelijks beweegt. Veiligheid, zelfredzaamheid en actieradius zijn de componenten die tijdens deze dag bij elkaar komen. Wij vinden het vooral belangrijk dat ouderen zelfverzekerder worden. In samenwerking met de partners zijn we in staat ouderen optimaal te informeren om dat voor elkaar te krijgen. Dat is tijdens het eerste event gebleken. Er waren ongeveer 70 mensen die spontaan langs kwamen. Iedereen was laaiend enthousiast over de vorm en de kwaliteit van informatievoorziening in combinatie met de activiteiten”, vertelt Helen.

Er zijn verschillende vaardigheden nodig om verantwoord tot op hoge leeftijd te kunnen blijven fietsen. Tijdens het Doortrappen FietsEvent geven de eerder genoemde bedrijven en organisaties doorlopend presentaties en demonstraties. Tips om zo lang mogelijk verantwoord en veilig te kunnen blijven fietsen vormen de hoofdmoot. De bezoekers moeten vertrekken met het idee dat ze er beter van zijn geworden. Deskundigen van het loket WMO vertellen over hulpmiddelen en financiële ondersteuning voor de fiets om langer zelfstandig te kunnen functioneren. Goede ogen en oren zijn van belang voor deelname aan het verkeer. Tijdens het FietsEvent is er daarom een gratis orentest mogelijk. Fysiotherapeuten voor Purmerend beoordelen met een zogenoemde quick scan de fietsvaardigheid. Gelijk met de quick scan krijgt men een aantal handige tips voor fietsvaardigheid.

Gratis fietsspiegel

Zolang de voorraad strekt zijn er voor bezoekers aan het FietsEvent vele tientallen gratis fietsspiegels beschikbaar. Deze worden eveneens gratis gemonteerd. Helen Kaptein: “Een fietsspiegel is zeker voor oudere fietsers een belangrijke factor voor verantwoord fietsen en geeft de fietser ook meer zelfvertrouwen.” Fietsspecialist Piet de Jongh laat de nieuwste elektrische fietsmodellen en fietsaccessoires zien. De Jongh geeft tips over welke fietstechnische onderdelen van belang zijn bij de keuze van een (elektrische) fiets. Fietsen zijn er in allerlei soorten en maten, bijvoorbeeld met een lage instap of in een andere stabiele uitvoering. Medipoint laat met vele fietsmodellen zien en door proberen ervaren hoe een aangepaste fiets kan helpen bij het doortrappen.

Het terrein van de Inline-Skateclub Purmerend leent zich bij uitstek voor het aanleggen van een uitdagend fietsparcours om de behendigheid te testen. Op het parcours krijgt iedereen tips hoe het beste om te gaan in bepaalde situaties of met obstakels. Behendigheid is samen met inschattingsvermogen belangrijk voor verantwoord en veilig fietsen. Testritten op verschillende elektrische fietsen zijn mogelijk. 

Aanmelden voor fietstour

Bezoekers van het Doortrappen FietsEvent kunnen bovendien meedoen aan een gratis fietstour van zo’n 20 kilometer met gidsen door Purmerend en omgeving. Hiervoor dient men zich vooraf aan te melden door een mail te sturen aan info@spurd.nl. De fietstour start vanaf om 13.30 uur. Aanmelden kan tot en met donderdag 12 mei.

Doortrappen is een landelijk programma vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en wordt door de gemeente Purmerend omarmd en gestimuleerd. Mede om die reden zijn de wethouders Harry Rotgans (Ouderen- en Gezondheidszorg) en Mario Hegger (Sport) aanwezig bij de opening.

Voor meer informatie kijk op de website www.spurd.nl/doortrappen-fietsevent

Afbeelding
Een fietsparcours om eventuele onverwachte acties het hoofd te kunnen bieden.