HV Vido gaat starten met rolstoelhandbal

Algemeen
Martijn Boomstra krijgt van Vido de tijd om het rolstoel binnen de club te integreren.
Martijn Boomstra krijgt van Vido de tijd om het rolstoel binnen de club te integreren. (Foto: Rodi Media/JB)

PURMEREND - Als het aan Martijn Boomstra ligt wordt bij zijn vereniging Vido over niet al te lange tijd rolstoelhandbal gespeeld. Als het lukt, voegt de Purmerendse handbalvereniging zich in een illuster rijtje van verenigingen in Nederland die deze sport voor mensen met een beperking aanbiedt. Boomstra (40) is -inclusief corona-lockdowns- nu ruim drie jaar bezig met aftasten en voorbereiden. Hij voerde gesprekken met de handbalbond, gemeente Purmerend, sportbedrijf Spurd en uiteraard met het bestuur van de Purmerendse handbalvereniging. En, niet onbelangrijk, ondanks dat hij geen beperking heeft is hij een enthousiast beoefenaar en voldoende ervaringsdeskundig om te weten dat rolstoelhandbal een welkome aanvulling is op het sportaanbod in Purmerend en wijde omgeving.

“Ik kwam jaren terug op een website informatie tegen over rolstoelhandbal. Sinds mijn vierde jaar ben ik lid van Vido, heb jaren actief handbal gespeeld, maar ben daar op een gegeven moment mee gestopt. Het rolstoelhandbal intrigeerde me. Er komt bij dat de broer van een vriend coach is van een team bij CSV in Castricum. Toen ik me er steeds meer in ging verdiepen, belde ik hem op en vroeg hem of hij eens een clinic wilde geven. Zijn antwoord was: kom naar Castricum en doe gewoon een keer zelf mee, dan weet je waarover je praat. Dat heb ik gedaan”, vertelt Martijn op het complex van Vido in Purmerend.

Andere tak van sport

Het smaakte naar meer en in het vervolg op zijn actieve kennismaking met handballen vanuit een rolstoel werd hij gevraagd om tijdens een toernooi in Castricum in te vallen bij een team uit Limburg. “Dat was weer van een heel andere orde, want toen ging het er echt om. Toen pas besefte ik dat het een heel andere tak van sport was. Het maakt immers nogal uit of je een bal speelt op een rennende speler of iemand die in een rolstoel zit. Dat verschilt enorm. Bovendien vraagt het fysiek veel van je. Het is en blijft toch een contactsport.”

Rolstoelhandbal is een typische zaalsport en wordt in ons land in toernooivorm gespeeld. “Eens in de maand wordt ergens in Nederland een toernooi georganiseerd. Daar doen de meeste teams aan mee. Ik wil iets doen voor mensen met een beperking en ga proberen om onder de vlag van Vido een groep mensen bij elkaar te krijgen, voorlopig een team te formeren en op gang te helpen, waarmee we dan aan toernooien kunnen meedoen. Dan daaruit kunnen we kijken of en zo ja hoe we het verder kunnen uitbouwen”, stelt hij zich het aanstaande traject voor.

Extra boost

Het bestuur van Vido heeft Martijn, die in het dagelijks leven orthopedisch instrumentmaker is, min of meer carte blanche gegeven om zijn missie te voltooien. Een tak rolstoelhandel zou de vereniging, die 60 jaar bestaat, een extra boost kunnen geven. “De club geeft mij de tijd om het project van de grond te krijgen. Dat geeft mij ook voldoende gelegenheid om te kijken naar personen en bedrijven die eventueel willen aanhaken. Neem alleen al het vervoer van de rolstoelen naar toernooien. Daar zullen we toch minimaal een busje voor moeten hebben. Een stoel is in omvang een vierkante meter dus ga maar na”, legt hij uit.        

Martijn Boomstra straalt in alles uit dat hij een missie heeft. Zijn enthousiasme is ook Melvin Smid, gemeenteraadslid namens de Stadspartij-Beemster Polder Partij en medewerker vanuit Spurd, niet ontgaan. Smid, zelf een actief rolstoeltennisser, helpt mee en zorgt voor de smeerolie tussen de initiatiefnemer en de gemeente Purmerend. 

Info en aanmelden

Heb je belangstelling voor rolstoelhandbal? Voor meer informatie en aanmelden kun je een mail sturen aan rolstoelhandbal@hvvido.nl

JOHN BONTJE

Martijn hier in actie tijdens een toernooi in Castricum.