Kaasmarkten Edam weer in volle gang

Algemeen
De hoofdrolspelers van de eerste kaasmarkt. Met onder vier jonge inwoners van Edam als speciale gasten. Van links naar rechts Day Payralbe, Luuk Hoijtink, Annelot Clausen en Cleo Los.
De hoofdrolspelers van de eerste kaasmarkt. Met onder vier jonge inwoners van Edam als speciale gasten. Van links naar rechts Day Payralbe, Luuk Hoijtink, Annelot Clausen en Cleo Los. (Foto: Evert Ruis)

REGIO - De kaasmarkten op het Jan Nieuwenhuizenplein in Edam zijn weer in volle gang. De eerste na corona vond op woensdag 29 juni onder ideale weersomstandigheden plaats. De overige markten zijn elke woensdagochtend in juli en augustus, te beginnen op 6 juli. De start is om 10.30 uur, rond 12.30 uur worden de laatste kazen verhandeld.

Tijdens de tweede kaasmarkt van het seizoen, op 6 juli, brengt een delegatie van de kaasstad Gouda, onder aanvoering van hun burgemeester Pieter Verhoeve, een bezoek aan de Edamse kaasmarkt. Burgemeester Verhoeve luidt als eregast de bel bij begin en einde van de markt. Ter opluistering van de markt maakt een traditionele Zuidhollandse kaasboer tijdens de markt een heuse Goudse kaas van verse Edamse koemelk.

Het bezoek van de Gouwenaars aan hun collega-kaasstad staat in het teken van herdenkingsjaar 1572 toen zowel Gouda als Edam behoorden tot de steden die zich op de Statenvergadering van Dordrecht achter de Prins van Oranje schaarden. Omdat die bijeenkomst in Dordrecht wel wordt gezien als de geboorte van de latere Staat der Nederlanden wordt hieraan dit jaar in uiteenlopende herdenkingen aandacht besteed.

De toegang tot de markt is gratis. Parkeren kan op het parkeerterrein aan de zuidzijde van de oude binnenstad. Volg de borden. Meer informatie: www.kaasmarktedam.nl

Elke woensdagochtend in juli en augustus zijn de kaasdragers in touw op het Jan Nieuwenhuizenplein in Edam.