Purmerends Museum zoekt materiaal voor tentoonstelling over PurVak

Algemeen
Beeld van de eerste PurVak in december 1972 in sporthal De Beukenkamp. PurVakken is in de loop der jaren een Purmerends werkwoord geworden.
Beeld van de eerste PurVak in december 1972 in sporthal De Beukenkamp. PurVakken is in de loop der jaren een Purmerends werkwoord geworden. (Foto: Rob Josselet)

PURMEREND - Vanaf 26 november van dit jaar tot tot in maart 2023 is er in het Purmerends Museum een tentoonstelling over de PurVak te bezoeken. Deze geeft een beeld van de ontwikkeling en populariteit van de PurVak. De eerste PurVak werd bijna vijftig jaar geleden in de kerstvakantie van 1972 gehouden. De dagen vol met sportieve beweegactiviteiten, spelletjes en creatieve activiteiten was een enorm succes. De PurVak is altijd druk bezocht geweest, Purvakken heeft zich ontwikkeld tot een Purmerends werkwoord. De voorbereidingen van de tentoonstelling zijn inmiddels ver gevorderd, het museum is nog op zoek naar foto’s, verhalen en films over bijzondere en persoonlijke ervaringen tijdens de PurVak.

Er is tot dusverre veel informatie en materiaal bijeengebracht, maar voor een meer compleet beeld zoeken Purmerends Museum en Spurd naar persoonlijke verhalen en foto’s en filmpjes. Conservator Saskia van de Berg van het Purmerends Museum: “Informatie hebben we uit kranten en gesprekken met een aantal betrokkenen waaronder initiatiefnemer Dick Hansen. Er zijn nog wat witte vlekken in de geschiedenis, maar wat de tentoonstelling interessanter maakt zijn anekdotes en foto’s en filmpjes die gemaakt zijn van kinderen tijdens de PurVak.” Het beschikbare beeldmateriaal is vooral afkomstig uit kranten, van de geïnterviewden en van Spurd. 

Herinneringen en generaties

De PurVak was vanaf de start een enorm succes en kinderen en ouders keken reikhalzend uit naar de PurVak in de schoolvakanties. Dat is eind dit jaar een Purmerends fenomeen dat dan een halve eeuw bestaat. Saskia van den Berg hoopt op vele mooie verhalen en herinneringen. “Zijn er herinneringen aan of zelfs dagboekaantekeningen over belangrijke gebeurtenissen tijdens een PurVak? Zijn er oma’s en opa’s die zelf ooit gingen en die nu hun kleinkind naar de PurVak zien gaan? Zijn er tijdens de PurVak verliefdheden ontstaan tussen oudere kinderen of mogelijk tussen ouders die hun kinderen naar de PurVak brachten?”, noemt ze als voorbeelden.

Het Purmerends Museum en Spurd hopen dat er bijzondere verhalen en uniek foto- en filmmateriaal bij Purmerenders is. Het museum wil graag contact en in overleg kijken hoe verhalen of beeldmateriaal onderdeel kan zijn van de tentoonstelling. Dat kan desgewenst ook anoniem. Wie verhalen en/of beeldmateriaal heeft kan dat melden aan Saskia van den Berg. Zij is maandag, dinsdag en woensdag telefonisch te bereiken via 0299 472 718 of via info@purmerendsmuseum.nl. De tentoonstelling gaat 26 november open voor publiek