Inspectiedienst neemt honderden vogels in bewaring in Purmerendse achtertuin

Algemeen
Zo'n 240 gras- en valkparkieten kwetterden er lustig op los.
Zo'n 240 gras- en valkparkieten kwetterden er lustig op los. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Tijdens een controle in Purmerend werden de trommelvliezen en het reukvermogen van de inspecteurs van de LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) vorige week donderdag (4 augustus) ernstig op de proef gesteld. Zo’n 240 gras- en valkparkieten en een tiental bleekkoprosella’s en roodvoorhoofdkakariki’s kwetterden in een achtertuin luidkeels de buurt bij elkaar.

Dat deden ze in verroeste, veel te krappe en smerige volières die vol lagen met ontlasting en oud vogelvoer. In de verblijven liepen muizen rond en op de bodem lagen hier en daar stervende en dode vogels. Een gedeelte van de levende fladderaars bleek worm- en mijtinfecties onder de leden te hebben. Alle dieren zijn door de inspectiedienst in opdracht van de rijksdienst RVO in bewaring genomen.

De eigenaar, die de vogels verhandelde, draait op voor de kosten voor transport, tijdelijk onderdak en (medische) verzorging. Hij heeft afstand gedaan van alle dieren, waardoor ze snel herplaatst kunnen worden wanneer ze weer gezond zijn.

De verroestte en veel te krappe volières.
Eén grote bende.
Er liepen muizen en er lagen dode vogels.