PurVak 50 jaar. Tentoonstelling over een halve eeuw genieten in Purmerend

Algemeen
Initiatiefnemer van PurVak Dick Hansen, bekijkt met zijn vrouw (links) en conservator Saskia van den Berg de tentoonstelling 50 jaar PurVak.
Initiatiefnemer van PurVak Dick Hansen, bekijkt met zijn vrouw (links) en conservator Saskia van den Berg de tentoonstelling 50 jaar PurVak. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Afgelopen vrijdag werd de tentoonstelling PurVak 50 jaar in het Purmerends Museum geopend. De tentoonstelling, tot stand gekomen in samenwerking met Spurd, de huidige organisator van PurVak, geeft een overzicht van een halve eeuw sportief kinderplezier in Purmerend. Voorafgaand aan de opening namen verschillende mensen het woord die allemaal één ding gemeen hadden; warme herinneringen aan PurVak als kind en/of als ouder. Of als initiator. Dick Hansen, destijds beleidsmedewerker bij de gemeente, vatte 50 jaar geleden het plan op om in de kerstvakantie eens een sportinstuif te organiseren. Met een groep vrienden/vrijwilligers, een startkapitaal van 1300 gulden en veel creativiteit legde hij daarmee het zaadje voor het evenement dat steevast al meerdere generaties in hun jeugd heel veel ontspanning en plezier heeft gegeven. 

De eerste PurVak in 1972 heette officieel de Kerst sportinstuif, haalde Dick Hansen vrijdag op. En hoe kleinschalig en creatief het toen ook tot stand kwam, dankzij de lobby van hem en zijn vrijwilligers stonden er die eerste editie al honderden kinderen voor de deur van de oude Sporthal de Beukenkamp. Met de tentoonstelling kwamen ook de anekdotes terug van dat begin. Zoals het luchtkussen, prominent aanwezig op de foto’s uit 1972, dat hij had gevonden in België. Daar werd het gebruikt in de psychiatrie om patiënten deinend tot rust te laten komen. Het was eigenlijk niet geschikt om op te springen dus hij en de vrijiwilligers vormden een cordon rondom om te voorkomen dat er kinderen af vielen. Het mocht de pret niet drukken. “Er was direct zoveel enthousiasme dat er ook een zomerpurvak kwam, en een paaspurvak. Alles groeide door.”

Tekst loopt door onder afbeelding


De eerste PurVak in 1972, op het luchtkussen. (Foto: aangeleverd)

Het groeide door, geeft wethouder Mario Hegger later aan, naar een evenement dat na 50 jaar nog springlevend is, geprofessionaliseerd, en uitgebreid naar vele locaties. Ook steeds meer organisaties haken aan, zoals Cultuurhuis Wherelant en H20, en ook het aanbod breidt zich uit met bijvoorbeeld rolstoelsporten.

PurVak is een begrip

Hadden Hansen en Hegger dan wel niet zelf op de latere springkussens gestaan, de bestuursvoorzitter van Spurd, Raymond Rousseau wel. Hij herinnert zich dat hij toen hij 40 jaar geleden van Amsterdam naar Purmerend kwam niet alleen opeens zelfstandig mocht buitenspelen maar dat er ook in de vakanties wat te beleven viel. Hij bracht vele dagen en weken door bij PurVak met boksen, zaalvoetbal, het luchtkussen en de zeilbootjes. Jaren later werden ook zijn eigen kinderen er vaste gast en de geschiedenis herhaalde zich. “PurVak is een begrip in Purmerend. En dat door het initiatief van één man, Dick Hansen, een enorm leger betrokken vrijwilligers en een lang partnership met de gemeente die met de ondersteuning blijk gaf van een langetermijnvisie.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Raymond Rousseau (Foto: Han Giskes)

Altijd een feest

Ook Aram Bakr, vanuit Spurd coördinator van PurVak, heeft zelf mooie herinneringen aan het evenement. Hij kwam in 1969 vanuit Irak naar Nederland en later naar Purmerend. En daar ging hij in de vakanties steevast op zijn oude fiets naar met name de Karekiet voor PurVak. In 2007 liep hij er stage, en eigenlijk is hij nooit meer weggegaan. “PurVak is altijd een feest. Als je die zalen ziet vol met kinderen en ouders, dan weet je waar je het voor doet. Ik hoop dat het nog zeker 50 jaar door gaat.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Aram Bakr (Foto: Han Giskes)

Mario Hegger zag er zijn eigen kinderen genieten. “Altijd in de vakantie naar PurVak. Het is onderdeel van de Purmerendse samenleving. En we het doen het met ons allen en voor allen. PurVak is al 50 jaar succesvol in het kinderen in beweging krijgen.”

Tentoonstelling PurVak 50 jaar

De tentoonstelling PurVak 50 jaar toont de historische ontwikkeling van de PurVak in foto’s, posters, interviews op film, verhalen, een tijdlijn en speel- en sportattributen. Ook kunnen bezoekers via een VR bril enkele sportieve activiteiten van de PurVak bekijken. De tentoonstelling is te zien tot 26 maart 2023 tijdens de openingsuren van het Purmerends Museum: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

www.purmerendsmuseum.nl 

www.purvak.nl


Foto: aangeleverd)


(Foto; aangeleverd)


(Foto: aangeleverd)