Markthal op Koemarkt wordt winkel met lokale producten en educatief centrum

Nieuws
De Matkthal leent zich bij uitstek voor een winkel met lokale producten in combinatie met een educatief centrum.
De Matkthal leent zich bij uitstek voor een winkel met lokale producten in combinatie met een educatief centrum. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - De geruchten deden al een tijdje de ronde dat De Beemsterling, markt en broedplaats binnen Purmerend en Beemster waar verschillende doelgroepen kennis over en ervaring met producten kunnen opdoen en waar vraag en aanbod samenkomt, mettertijd een winkeltje zou gaan openen in het centrum van Purmerend. Dat winkeltje neemt nu wel heel grote vormen aan, nu tijdens de ondernemerstalkshow NV Purmerend van donderdagavond 1 juni bekend is geworden dat er vergaande plannen zijn om de Markthal op de Koemarkt zes dagen in de week om te toveren tot winkel met lokale producten en tevens educatief centrum, met als doel de verhalen achter de producten te vertellen.

Daniëlle Woudstra, samen met de ook aanwezige Astrid Francis, vertelde het verhaal in geuren en kleuren aan tafel bij NV Purmerend-host Jaap Sluis. De plannen zijn weliswaar nog niet 100% concreet, maar de tot nu toe gestroomlijnde samenwerking met de gemeente Purmerend en de aangeboorde en nog aan te boren fondsen om het plan tot uitvoer te brengen, verraden een positief eindresultaat.

Geslaagde pilot

Onlangs nog vond in de Markthal een geslaagde pilot plaats. Het succes werd door velen op social media gedeeld. “Het is zonde dat er niks gebeurt met een schitterend gebouw als de Markthal en juist dit is een ideale invulling en verdient een kans”, zo was de tendens van de reacties op Facebook.

Tekst loopt onder de foto door


Tot nu toe werd de Markthal soms gebruikt voor evenementen. Zoals Waterland Culinair. Foto: Evert Ruis

Dat de Beemster mooie parels heeft zal niemand verbazen en ontkennen. Beemster Kaas en de aardappel Beemster Valery zijn twee mooie voorbeelden. “Maar de Beemster zit vol met prachtige pareltjes, met name in de agrarische sector”, aldus Daniëlle Woudstra. “Het is de bedoeling dat in de winkel seizoensproducten en langer houdbare producten een plek krijgen.”

Samenwerking met Dick Schaap

Belangrijk detail is dat de winkel er voor zorgt dat de voedselketen verkort wordt. En dat klinkt iedereen als muziek in de oren. In de winkel komt een samenwerking met Dick Schaap Horecagroothandel uit Purmerend. Woudstra: “In het educatieve gedeelte worden verhalen verteld als waar de producten vandaan komen en hoeveel kilometer ze hebben afgelegd alvorens ze in de winkel liggen.”

Nieuwe parel is aanstaande

De Beemsterling gaat de komende maanden verder op zoek naar fondsen. Maar het is nu al nagenoeg zeker dat de Markthal eindelijk een permanente lokale invulling krijgt. Tot grote vreugde van ongetwijfeld de meeste Purmerenders en Beemsterlingen. Een nieuwe parel van Purmerend is aanstaande.