Don Bijl klaar voor tweede termijn - Gemeenteraad beveelt burgemeester aan voor herbenoeming

Nieuws

PURMEREND - De kans is groot dan Don Bijl (62) burgemeester van Purmerend blijft. De gemeenteraad wil graag met hem door, zo bleek woensdagavond tijdens een raadsvergadering. Om zijn herbenoeming zo transparant mogelijk te houden was er voorafgaande aan de raadsvergadering een openbaar functioneringsgesprek tussen burgemeester en raad. Een unieke gebeurtenis op verzoek van Don Bijl. De gemeenteraad beveelt Bijl aan bij de minister van Binnenlandse Zaken voor een tweede periode van zes jaar.
De raad complimenteerde de burgemeester met de gedurfde aanpak van het openbare functioneringsgesprek, want het is voor het eerst in Nederland dat een burgemeester in het openbaar verantwoording aflegde aan de raad als onderdeel van de herbenoemingsprocedure. Gedurende anderhalf uur kwamen daarin diverse onderwerpen aan bod, zoals de (bestuurlijke) toekomst van Purmerend, samenwerking en positie binnen de regio Zaanstreek-Waterland en de metropoolregio Amsterdam, de veranderende samenleving, openheid en integriteit, en preventie van jeugdcriminaliteit. Duidelijk werd ook dat de burgemeester zich de komende jaren extra wil inzetten voor een zelfbewuster Purmerend.

Ambtstermijn


De ambtstermijn van Don Bijl als burgemeester van Purmerend verstrijkt per 1 juli 2015. De burgemeester gaf vorig jaar aan in aanmerking te willen komen voor een tweede termijn. Don Bijl is 62 jaar en getrouwd met Rolanda Miltenburg. Voor zijn functie in Purmerend was Don Bijl sinds 2002 burgemeester in de gemeente Wijdemeren en in 2001 waarnemend burgemeester in de gemeente Schermer. Met de aanbeveling van de raad is de procedure tot herbenoeming nog niet afgerond. Het aanbevelingsbesluit wordt toegezonden aan de Commissaris van de Koning en die stuurt dit met zijn advies door naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De minister van BZK beslist uiteindelijk over de herbenoeming. Het Koninklijk Besluit wordt binnen enkele maanden verwacht.

Kent u deze man?


Dat niet iedereen de lokale politiek goed volgt, bleek wel uit een nieuwsitem van RTV Purmerend. Zij gingen gewapend met een foto van Don Bijl op pad en vroegen inwoners of ze deze man kenden; de meesten hadden geen idee. Velen kenden zijn naam niet of dachten dat het om een nieuwe wethouder ging. Een oudere man dacht dat het om Don Bijlig ging. Een dame verwarde burgemeester Don Bijl zelfs met Theun van Dam, die tussen 1988 tot 2002 burgemeester van Purmerend was.