Docenten Da Vinci College knallen opnieuw, nu met opvoering van musical Matilda

Onderwijs
Het opvoeren van een musical door docenten gebeurt al sinds 2000.
Het opvoeren van een musical door docenten gebeurt al sinds 2000. (Foto's: aangeleverd)

PURMEREND - Ruim 30 docenten van het Da Vinci College in Purmerend stapten dezer dagen uit hun comfortzone voor de opvoering van de musical Matilda. Ze staken zich in een kostuum om het verhaal van Roald Dahl vorm te geven. Dit alles onder begeleiding van een live band! Twee voorstellingen achter elkaar voor een uitverkochte zaal met leerlingen, vrienden en bekenden. Het publiek smulde van de musical, zeker bij de taartscène van Bram. Tijdens het zingen van het nummer Eye of the Tiger werd ook nog een chocoladetaart door de zanger verorbert. Tot grote hilariteit van het publiek.

Het opvoeren van een musical door docenten van het Da Vinci dateert van begin 2000. Toen staken enkele docenten de koppen bij elkaar. Ze vormden een goede doelen commissie en zochten activiteiten om bijeen te sprokkelen voor goede doelen geld. Waarom? Het zit in het DNA van de school: iets voor een ander betekenen, iets voor een ander doen en je steentje bijdragen aan de samenleving. Van een veiling van tweedehands spullen, het veilen van schilderijen gemaakt door collega’s tot het opvoeren van een liedjesavond met nummers uit Ja zuster, nee Zuster.

Tekst gaat verder onder de foto


Een middag en een avond repeteren, een generale repetitie en dan de uitvoering op school.

Die laatste activiteit sloeg aan en werd uitgebouwd tot een heuse docentenmusical met een vast format: 10 scenes, moderne aangepaste liedjes die in de musical passen en het verhaal een eigentijdse draai geven, uitgevoerd met een live-band en alles gezongen en gespeeld door docenten van school. Eén middag en avond repeteren, één generale repetitie en dan de uitvoering op school voor de leerlingen.
De eerste musical was Grease en werd een groot succes. Waar er toen nog maar een paar docenten meededen, is het nu uitgemond tot een activiteit met ruim 30 docenten. Elke rol wordt over meerdere docenten verdeeld (hoef je ook niet zoveel tekst te leren), zodat iedereen mee kan doen.

Het mooie van de musical is dat de opbrengst nog steeds voor een goed doel is. Dit jaar voor kinderen met metabole ziekten. Voor metabole ziekten (ook wel energiestofwisselingsziekten genoemd) is nog geen medicijn voorhanden. Kinderen met deze ziekten worden vaak niet ouder dan 15 tot 20 jaar. Verschillende onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een medicijn en daar is veel geld voor nodig.

Tekst gaat verder onder de foto


De musical draagt ook bij aan de sfeer op school en binnen het medewerkersteam. 

Een andere leuke bijkomstigheid is dat de musical ook als een soort teambuilding werkt. Collega’s worden enthousiast, sporen andere collega’s aan om mee te doen en op deze manier leer je iedereen ook op een andere manier kennen. Dit geldt natuurlijk ook voor de leerlingen; die zien hun docenten (en schoolleiders!) in een heel andere rol dan normaal.
Met de uitvoering van de musical snijdt het mes dus aan twee kanten: iets betekenen voor een ander en je inzetten voor een kwetsbare groep kinderen. Maar ook iets bijdragen aan de sfeer op school en binnen het medewerkersteam.