Ruiterspektakel op 8ste editie Eventing Derby Middenbeemster

Sport
Het parcours heeft een aantal bijzondere hindernissen.
Het parcours heeft een aantal bijzondere hindernissen. (Foto: aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Dit paasweekend, op zaterdag 30 en zondag 31maart, vindt alweer de 8ste editie plaats van de Eventing Derby Middenbeemster. Daaloumaa Eventing Derby wordt georganiseerd door Stal Maarse aan de Rijperweg, en maakt gebruik van de locatie van de Beemster Ruiters. De wedstrijd wordt gereden door kinderen met pony’s, maar ook door jongeren en volwassenen op paarden, en belooft weer een flink spektakel te worden. Aanvang zaterdag om 8.30 uur tot ongeveer 18.00 uur, aanvang zondag om 9.00 uur . De Daaloumaa Bixie Challange start om16.55 uur. Publiek is van harte welkom!

Zaterdag gaat van start met de klasse BB, (beginners) met ‘baan verkennen’. Er zijn ook combinaties die al hoger hebben gestart, bv internationaal, daar is de M+ klasse voor uitgeschreven. Deze ruiters gebruiken de wedstrijd als ijkpunt hoever ruiter en paard in de training zijn. Voor hen wordt het parcours ook aangepast: moeilijker, tandje technischer, misschien een dikke boom óp de afsprong, en natuurlijk de tijd om het extra spannend te maken ook voor de toeschouwers. Voor de jonge ruitertjes is de Eventing Derby uitgebreid met de Daaloumaa Bixie Eventing Challenge. 

Zondag in de late middag mogen ruitertjes t/m 13 jaar zelf of aangelijnd op hun pony het Eventing Derby parcours afleggen. De begeleidende mama/papa of zus/tante dient vanzelfsprekend een goede conditie te hebben. Zij gaan tevoren met instructeur John en/of Joley Maarse het parcours lopen zodat ze de weg weten maar ook zien welke hindernissen ze tegenkomen en hoe die te springen. Dan gaan ze op hun pony, met of zonder begeleiding, even door het parcours zodat ruiter en pony allebei kunnen wennen. Het parcours bestaat uit zes gewone hindernissen en gaat daarna vaak in hoger tempo over vaste en rustieke hindernissen zoals het ‘Heksenoog’; een aangeklede waterhindernis waar door gegaloppeerd wordt, een vol Beemster kazen gedragen ‘kaasberrie’, de ‘’wal’’ waar men op en af gaat via een heuse ophaalbrug, en een podium naast mooie boomstammen op allerlei hoogte. Zij worden gejureerd door een officiële jury en alle ruitertjes gaan naar huis met een echt beoordelingsformulier en een prijs. 

De wedstrijd wordt buiten op de grote zandpiste verreden. Het losrijden en de warming up zullen in de binnenhal plaatsvinden. Hier staan ook verschillende standjes waar de toeschouwers langslopen wanneer zij bij het losrijden komen kijken en of wanneer zij naar de buitenbaan gaan om naar de wedstrijd te kijken. Daarvandaan kan men door de deur naar de kantine van de Beemster Ruiters waar versnaperingen te verkrijgen zijn. 

Locatie: Beemster Ruiters, Nekkerweg 13a, Middenbeemster