CDA wil ontheffing overtollige spullen voor Dorcas bij Afval Centrum Schagen

Algemeen
Hans en Ruud zijn vrijwilligers bij Dorcas in Schagen die vaak de huizen leeghalen van overbodige huisraad.
Hans en Ruud zijn vrijwilligers bij Dorcas in Schagen die vaak de huizen leeghalen van overbodige huisraad. (Foto: Co Wiskerke)

Lenna van den Haak

SCHAGEN - Het CDA in Schagen wil dat Dorcas ontheffing krijgt voor het brengen van overtollige spullen bij Afval Centrum Schagen. De partij stelde woensdag 7 juli schriftelijke vragen aan het college, met in het bijzonder aan de portefeuillehouder Hans Heddes.

“Wij hebben vernomen dat de vrijwilligers van Dorcas worden gevraagd om bijvoorbeeld een kamer of huis leeg te ruimen, omdat de persoon is verhuisd naar een woonzorgcentrum of overleden is. Het merendeel van deze huisraad afgedankte consumentenproducten, belandt in de Dorcas winkel. Maar er zijn ook regelmatig artikelen of meubilair die niet meer in de winkel verkoopbaar zijn, ook niet 2e hands. Stuk, afgedragen of in slechte staat. Deze spullen worden weggebracht naar het ACS. Helaas moet er betaald worden om te storten, en dat vinden wij niet kunnen,’’ vertelt CDA raadslid Co Wiskerke. 

Onnodige kosten

“Sinds een aantal weken worden de vrijwilligers die dit werk belangeloos doen bij het afvalbreng station aan de Zijperweg teruggestuurd omdat hen wordt verteld dat Dorcas onder de commerciële winkels valt, en zij dit via GP Groot tegen betaling moeten aanbieden om op te laten halen. We hebben gepraat met vrijwilligers maar ook met bestuursleden waaronder de penningmeester Peter van Etten en Secretaris Wil Niesten. De kosten die Dorcas per jaar gemiddeld aan GP Groot betaald zijn ongeveer € 2.000,- Dat vinden wij onnodig aangezien Dorcas een goede doeleninstelling is.’’

“Het is ook triest voor deze enthousiaste vrijwilligers die worden teruggestuurd en gaan denken, wij stoppen er dan maar mee om een huis of kamer leeg te halen omdat het terugsturen voor hen demotiverend en frustrerend werkt. Het CDA vindt dat Dorcas met haar vrijwilligers juist een bijdrage levert aan de gemeente, omdat het door eigen mensen direct naar de juiste plaats wordt afgevoerd. HVC hoeft niet langs te komen om het op te halen.”

Als alternatief heeft CDA bedacht dat er een ontheffing kan plaatsvinden door middel van een eenvoudig pasje. “We hopen dat de wethouder onze vragen positief kan beantwoorden. Dorcas verdient het om ontheffing te krijgen.’’

Liefde en hoop

Dorcas is een internationale organisatie die werkzaam is in 14 landen in Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Op dit moment in actie voor de gevolgen van corona in India, Nepal en andere landen. Dorcas werkt aan blijvende verandering in het leven van de allerarmsten. Liefde en hoop voor ieder die in armoede leeft, buitengesloten is of in crisis verkeert.

Dorcas in Schagen.