Ydwer Bosma brengt bekende kinderseries tot leven

Algemeen
Ydwer Bosma voor de attributen van Pipo de Clown.
Ydwer Bosma voor de attributen van Pipo de Clown. ((Foto: Chanel Staubach))

PURMEREND/HOORN - Noem een willekeurige populaire kindertelevisieserie van vroeger en acteur Ydwer Bosma (27) gaat los. Van Pipo de Clown, De Fabeltjeskrant en Okkie Trooy tot Swiebertje, Hamelen, Paulus de Boskabouter en Ti-Ta Tovenaar, de in Purmerend woonachtige Bosma weet over alle series veel en vaak nog niet eerder bekende verhalen en details te vertellen. Alles komt samen in de door Ydwer samengestelde tentoonstelling ‘Kijkbuiskinderen, 70 jaar KinderTV’. Deze is tot eind van het jaar te zien in Museum van de 20e Eeuw in Hoorn.

Het is extra leuk om spullen te laten zien die nog nooit waren te bezichtigen

Dankzij Bosma’s connecties met acteurs en de televisiewereld heeft het Hoornse museum veel originele items boven water weten te krijgen, zoals de pyjama van Meneer Kaktus, het robotje van Bassie en Adriaan, de poppen uit Paulus de Boskabouter, de kleding van Saartje, Swiebertje en Malle Pietje, de schoenen van Pipo, de stropdas van B2 uit Bassie & Adriaan, de indianenoutfit van Kluk-Kluk en de schrijfmachine van Annie MG Schmidt waarop zij de teksten van Ja Zuster, Nee Zuster schreef. De Pipowagen daarentegen is nagebouwd, net als de keuken van Saartje met zelfs originele rekwisieten en een studiocamera uit die jaren. Niet eerder waren zo veel originele objecten uit de historie van zeventig jaar kindertelevisie bijeengebracht.

We spreken de in Hoorn geboren Ydwer Bosma op een van de terrassen van de Koemarkt in zijn woonplaats. Wat volgt is een aaneenschakeling van feiten en wetenswaardigheden uit de series die vroeger immens populair waren en die hem nog steeds interesseren. “Ik ben met een aantal van die series opgegroeid. Zoals met Samson & Gert en Ernst, Bobbie en de Rest. Die kwamen toen net op. Later kocht mijn moeder regelmatig videobanden van Bassie & Adriaan, Ti-Ta Tovenaar en Pipo de Clown. Zo is mijn passie voor kinderseries begonnen. En die is eigenlijk nooit verdwenen”, vertelt Bosma.

NKT Theaterschool

Bosma is een van de doorgebroken adepten van de NKT Theaterschool. Als beginnend acteur speelde de Purmerender op 9-jarige leeftijd in de musical ‘Kunt U Me De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer’ van producent Albert Verlinde. Vervolgens speelde hij de hoofdrol in Snuf de Hond, was en is hij veelvuldig te zien in Klokhuis en doet hij verschillende commercials waaronder Heineken en Dirk van den Broek. Als schrijver kan hij zijn ei kwijt in de serie Pip & Pelle. In december vorig jaar schreef hij het verhaal en de vormgeving van de PurmeRendier Race, een speciaal in coronatijd ontwikkeld spel dat via de app op je mobiele telefoon gespeeld kon worden. Met recht een duizendpoot, die Ydwer Bosma.

Elke dag leren

Elke dag van inspirerende mensen leren. Dat is zo’n beetje hoe Bosma in het leven staat. Hij praat met veel respect over Robert Long, Leen Jongewaard en Frans Halsema, acteurs en zangers die niet meer leven. “Die kijk en luister ik vaak terug, daar kan ik veel van leren. Dat geldt ook voor Gerard Cox en Paul van Vliet. Ik probeer van die grootheden iets op te steken.”

Stad en land afbellen

Terug naar de tentoonstelling ‘Kijkbuiskinderen, 70 jaar KinderTV’. Stad en land belde Ydwer af om maar zoveel mogelijk attributen bijeen te vergaren, zodat een zo compleet mogelijk beeld ontstond. Hij kreeg alle medewerking. De acteurs, actrices van toen, maar ook nabestaanden van overleden televisiehelden struinden zolders af, op zoek naar pareltjes die de expositie van een hoge uniciteit konden voorzien. “En dat is gelukt, want voor het eerst sinds 1980 zijn er zoveel attributen bij elkaar gekomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel dankbaar ben voor de vrijheid die ik van directeur Hans Stuijvenberg van het Hoornse museum heb gekregen. Ik mocht mijn gang gaan.”

Beleef je kinderjaren opnieuw met de originele kleding, poppen en andere attributen uit series als Pipo de Clown, Fabeltjeskrant, Dappere Dodo, Okkie Trooy, Swiebertje, Hamelen en Oebele, maar ook Paulus de Boskabouter, Theo & Thea, Sesamstraat, Peppi & Kokki, Q & Q, Ren je Rot, Ti-Ta Tovenaar, Rikkie & Slingertje, Samson & Gert, K3, de Familie Knots en nog veel meer.

Als je geluk hebt verzorgt Ydwer Bosma een rondleiding. “Ik ben er niet altijd, maar als er tijd en gelegenheid is ga ik naar Museum van de 20e Eeuw en geef ik rondleidingen op mijn eigen expositie. Dat vind ik leuk, het verveelt nooit.”