‘In tijden van crisis ontstaan de mooiste dingen’

Algemeen
Tamara Roos en Ervin Skelic van HAL25.
Tamara Roos en Ervin Skelic van HAL25. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - HAL25 gaat in de ‘verkoop’. De culturele broedplaaats staat dit jaar uitgebreid stil bij zijn elfjarig bestaan, maar lijkt zijn langste tijd gehad te hebben aan de Pettemerstraat. Onlangs hebben de gemeente en BRO Vastgoed B.V (Betty Blocks) afspraken gemaakt over de ontwikkeling van een ict-campus op het voormalige Vegro-terrein waar HAL25 op staat. Hal-baas Ervin Skelic en cultuurprogrammeur Tamara Roos treuren niet, maar komen wél in actie.

“We mengen ons zeker niet de politieke discussie over de verkoop van het Vegro-terrein waar wij al elf jaar bivakkeren, maar we maken ons wel zorgen over culturele broedplaatsen, zoals HAL25”, zegt Ervin Skelic die vorig jaar het stokje overnam van Kees Bolten, grondlegger van Hal25. “Maar denk ook aan Koel310 en de Waterkant, waarvan de toekomst onzeker is. Daarom starten we met deze actie” Tamara Roos vult aan: “We hebben in elf jaar tijd met vele theatermakers, kunstenaars en organisatoren iets bijzonders neergezet en een plek gecreëerd waar heel de stad van kan genieten. Wat is zoiets nou waard? We vragen het ons af. Welke waarde vertegenwoordigt HAL25 voor de stad? De actie start vrijdag met een groot bord ‘te koop’ dat aan de voorgevel van het pand komt. Wat we allemaal gaan doen, kan ik nu nog niet zeggen, maar via www.hal25.nl houden we iedereen op de hoogte van de actie.”

Drie maanden

Dat HAL25 van de Pettemerstraat verdwijnt is volgens Ervin Skelic geen verrassing: “We hebben een huurcontract van drie maanden dat steeds wordt verlengd, maar we weten al vanaf het begin dat het een keer ophoudt. Maar wij houden niet op hoor; we gaan vrolijk verder en er staat dit jaar van alles op het programma! We bestaan tenslotte elf jaar en daar staan we uitgebreid bij stil. We zien wel waar we in de toekomst weer net zulke bijzondere dingen kunnen neerzetten als hier. Er wordt naar alternatieve locaties gezocht en hebben met de gemeente contact gehad over de voormalige drukkerij van het Noordhollands Dagblad. Daar liggen de kaders min of meer al vast en dat is nou juist niet wat we zoeken, want we kunnen pas echt het verschil maken als we ons gang kunnen gaan.”

Problemen omarmen

Zo begon grondlegger Kees Bolten elf jaar geleden ook. De directeur van nomadisch kunstencentrum UNIT1 werd door de gemeente gevraagd om neer te strijken in het leegstaande pand op de Pettemerstraat, de laatste loods van een groothandel Vegro. Tamara: “Hij kreeg de sleutel van deze loods met buitenterrein met de mededeling ‘Maak er wat moois van’. Het leidde ook echt tot iets heel moois en bijzonders. Toen was de wereld in de ban van de bankencrisis, maar in tijden van crisis ontstaan soms de mooiste dingen. Nu is er weer een crisis en moet er ruimte blijven ontstaan voor creatieve geesten die problemen omarmen en er iets moois mee doen.”