Vertrek onderzeeboot Foxtrot

Algemeen
Onderzeeboot Foxtrot heeft definitief zijn plek bij het NDSM-werf verlaten.
Onderzeeboot Foxtrot heeft definitief zijn plek bij het NDSM-werf verlaten. (Foto: Gemeente Amsterdam)

NDSM - De Russische onderzeeboot Foxtrot verliet op maandag 16 december rond 10.00 uur definitief zijn ligplaats bij de pontaanlanding bij de NDSM-werf in Amsterdam. Vandaar vertrok de onderzeeboot naar zijn allerlaatste haven in Vlaardingen waar hij wordt gesloopt.

De 90 meter lange Foxtrot ligt sinds 2002 in het IJ voor de NDSM-werf en verkeert in slechte staat. De Foxtrot is doorgeroest, bevat asbest en diverse andere afvalstoffen waaronder chroom 6. Het sloopschip wordt onder bestuursdwang verwijderd.

Hoofdaannemer Struijk Sloop- en Grondwerken B.V. coo¨rdineert het transport van de Foxtrot over het IJ naar het Amsterdam Rijnkanaal en via de Nederlandse binnenwateren naar Rotterdam. De onderzeeboot wordt op een varend ponton gehesen om vervolgens naar de sloophaven in Vlaardingen te worden vervoerd, waar Struijk de asbest- en sloopwerkzaamheden gaat uitvoeren. Het vertrek uit Amsterdam gebeurt in nauw overleg met de Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en het GVB.

Foxtrot krijgt primeur

De Foxtrot is een van de eerste sloopobjecten van de nieuw te openen fabriek Purified Metal Company in Delfzijl, waar gevaarlijk staalafval wordt verwerkt. Tijdens het verwerkingsproces valt het asbest uiteen in onschadelijke bestanddelen en wordt chroom 6 verwijderd. Het staal wordt verwerkt tot schone metaalblokken die als grondstof dienen voor de staalindustrie.

Stadsdeelvoorzitter Erna Berends: "We gaan in Noord het iconische beeld van deze onderzeeboot ontzettend missen. Voor veel Noorderlingen hoort de Foxtrot bij dit stadsdeel en voor de mensen die dagelijks met de pont naar de NDSM varen veranderd het uitzicht bij de aanlanding ook definitief. Maar ik ben ook heel blij dat we de Foxtrot, geheel passend bij de ambities van het college, duurzaam kunnen slopen in eigen land. Asbest wordt tot op heden in de grond gestopt, waardoor we ons nageslacht met problemen opzadelen. De fabriek in Delfzijl gaat daar met een nieuwe technologie verandering in brengen door het vervuilde staalschroot te verwerken tot een schone grondstof."

"Wij zijn bijzonder trots op het feit dat de gemeente Amsterdam als een van de eerste klanten vertrouwen heeft in onze milieuvriendelijke technologie. De Foxtrot is een van de eerste grote sloopobjecten waarvan het vervuilde schroot wordt verwerkt in onze fabriek die in de zomer van 2020 in gebruik wordt genomen", aldus Jan Henk Wijma CEO van Purified Metal Company.