Henk Wilkens en Albert van der Vliet.
Henk Wilkens en Albert van der Vliet. ((Foto: Wendy Ruittemanz))

De voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord

NOORD - Amsterdam-Noord heeft een rijk voetbalverleden. Het eerste speelveldje van Ajax, de grootste voetbalclub van Amsterdam, lag bijvoorbeeld in 1900 in dit stadsdeel. Amsterdammer Albert van der Vliet heeft de afgelopen acht jaar bijna wekelijks doorgebracht bij Henk Wilkens van het Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) aan de Johan van Hasseltweg. Daar heeft hij zich, met hulp van Wilkens, compleet verdiept in de geschiedenis van de voetbalsport in Noord. Deze maand brengt hij zijn boek 'De voetbalgeschiedenis van Amsterdam-Noord uit.

Hij beschrijft in het boek het voetbalverleden in twee delen. Deel een beslaat de periode van 1900 tot en met de Tweede Wereldoorlog en deel twee gaat over de periode 1945 tot 2000. "Vroeger waren er misschien wel vijftig voetbalclubs in Amsterdam-Noord. Nu zijn er nog acht clubs over", vertelt Van der Vliet. "Dit gebied bestond voornamelijk uit industrieterreinen met grote bedrijven. Zij wilden hun werknemers graag bezighouden. De personeelsverenigingen boden een grote variatie aan activiteiten. Veel bedrijven begonnen hun eigen voetbalclubs met als doelstelling om het contact tussen de werknemers te verbeteren. Er was in die tijd overigens weinig ander vertier."

Als voorbeeld noemt de auteur de N.V. Hollandsche Draad- en Kabelfabriek, beter bekend als Draka die gevestigd was in Amsterdam-Noord. "Draka voelde zich verantwoordelijk voor de vrijetijdsbesteding van de werknemers net als andere bedrijven van voor de oorlog en tot de komst van de televisie. Zo konden werknemers en soms zelfs hun gezinsleden kiezen voor atletiek, biljarten, bridgen, klaverjassen, schaken, tennissen, vissen, wielrennen en natuurlijk voetballen." Van der Vliet is er heilig van overtuigd dat de komst van de televisie de grootste boosdoener is voor het verdwijnen van de hoeveelheid voetbalclubs. "De sociale rol van het voetballen was vroeger veel sterker dan nu. Het voetbal van nu is meer geprofessionaliseerd."

Van der Vliet geeft binnenkort een boekpresentatie, de locatie daarvan wordt nog bekend gemaakt. Voor wie niet kan wachten is het boek nu al verkrijgbaar bij de Boekhandel van Noord op het Buikslotermeerplein 70.

Meer berichten