Aanpak nesten eikenprocessie-rups

Algemeen
De eiken processierups wordt bestreden.
De eiken processierups wordt bestreden. (Foto: Daniel - stock.adobe.com)

AMSTERDAM - Amsterdam start dinsdag 2 juni met het wegzuigen van de nesten in de openbare ruimte, bij sportparken, volkstuinen en bij huishoudens. De overlastperiode van de eikenprocessierups is namelijk aangebroken.

De rups heeft nu brandharen gekregen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Daarom worden de nesten weggezogen. Dit jaar wordt er een extra bestrijdingsploeg ingezet. Vanaf volgende week zijn er dagelijks 4 ploegen in Amsterdam nesten aan het wegzuigen of -plukken.

Vanaf 5 juni is er een digitale kaart beschikbaar (maps.amsterdam.nl/eikenprocessierups/) waarop te zien is waar op dat moment nesten zijn, en waar ze zijn weggehaald. Deze kaart wordt wekelijks vóór het weekend bijgewerkt. In de afgelopen weken waren de nesten van de rups nog klein, en waren de rupsen beweeglijk. Nu zijn de nesten groter en bewegen de rupsen minder. Daarmee is het moment aangebroken om met inspecteren en bestrijden te beginnen. Het wegzuigen van de nesten gaat door tot alles weg is. Dat kan wel tot in september duren, ook als de rupsen al ontpopt zijn tot vlinders.

Wie een nest van een eikenprocessierups ziet, kan op de voornoemde kaart zien of het nest al bekend is. Is dat niet het geval, dan kan een melding worden gedaan:
online via www.amsterdam.nl/meldingopenbareruimte, telefonisch via 14 020, per e-mail via eikenprocessierups@amsterdam.nl.