Zomer in Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Op de ranch, een plein of in ‘t zwembad

door gastredacteur

NOORD - Eigenlijk is het helemaal niet lastig om thuis vakantie te vieren als je in Noord woont. Zelf krijg ik al een vakantiegevoel als ik op de pont sta. Wil je rust en natuur? Dan zijn Waterland en het Twiske dichtbij. Ook musea en ander vertier (weliswaar op afspraak) zijn goed voorhanden in onze stad, hier in Noord of aan de overkant.

Om kinderen en jongeren een memorabele zomer te laten beleven heeft de gemeente een uitgebreid zomerprogramma opgesteld: MidzomerMokum. Mijn dochter van negen heeft al deelgenomen aan een DJ-workshop, er zijn allerlei activiteiten in het zwembad, op de NDSM-werf en op de sportvelden. Nou ja, het is te veel om op te noemen.

Het vakantiegevoel bekroop me ook toen ik woensdag 22 juli een bezoekje bracht aan Floradorp Ranch. Op de fiets er naar toe vanaf Kadoelen richting de Banne, verwonder ik me dan zoals altijd over dit groene en rustige deel in Noord. Groen, water, bruggetjes, en gewoon nog binnen de ring. Op de ranch werd ik begroet door een stel grote honden. Ik zie een groep kinderen druk bezig om de manen en staarten van pony’s te vlechten. Aan aanmeldingen geen gebrek voor deze zomeractiviteit en dat verrast me niet. De kinderen zijn laaiend enthousiast. Er wordt met volle overgave gereden, gevlochten en geborsteld.

Het blijft niet enkel bij plezier. Het valt me op hoe serieus en geconcentreerd de kinderen allemaal bezig zijn. De begeleiding vertelt dat het gedrag van een aantal van de kinderen op de ranch lijkt te veranderen. Als ze stoer en een tikkie terughoudend binnenkomen, zijn dat vaak de kinderen die aan het eind van de dag niet willen stoppen. Het contact met dieren maakt soms gevoelens en emoties los waardoor kinderen meer vertellen dan ze anders doen. Het brengt ze meer rust, en tegelijkertijd plezier. “Moeten we nu al naar huis?”

Een ponykamp tijdens je thuisvakantie. Zo erg is het toch niet om in Amsterdam-Noord te moeten blijven deze zomer?

De gemeente Amsterdam organiseert deze zomer van 4 juli – 16 augustus een uniek en gevarieerd zomerprogramma stadsbreed met school, sport, theater, musea, muziek en nog veel meer. Meld je aan op https://sterrenmakers.nl/activiteiten/.

Stadsdeelvoorzitter Erna Berends


Afbeelding