Amstel Quartet brengt muzikale afleiding

Algemeen
Het Amstel Quartet.
Het Amstel Quartet. Foto: aangeleverd

AMSTERDAM - Aan de vooravond van de cruciale Amerikaanse presidentsverkiezingen, 3 november, presenteert Amstel Quartet hun nieuwe album ‘American Dream’ in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

Voor baritonsaxofonist en geboren Amerikaan Harry Cherrin een welkome afleiding. “Wat de uitslag ook zal zijn, muziek zal me helpen het te verwerken. Misschien om troost te bieden, maar hopelijk om te feesten.” Wat is Amerikaanse muziek eigenlijk? De vraag is vaak aanleiding voor verhit debat. De Verenigde Staten en zijn buren in de Nieuwe Wereld zijn een ongekende smeltkroes van culturen, volkeren, ideeën en kunstvormen. Elke muziek die het label ‘Amerikaans’ is onvermijdelijk een postmoderne mix van stijlen, benaderingen en invloeden.

Op het nieuwe album American Dream van Amstel Quartet wordt met werken van Michael Torke, Paul Creston, Marc Mellits, John Cage en Christian Lauba antwoord gegeven op de vraag. Waar de muziek van deze componisten enorm varieert, worden er in deze samenstellingen wel degelijk overeenkomsten ontdekt: de invloed van jazz, nieuwe benaderingen van muzikale vorm, een postmodernistische benadering van het combineren van vorm en genre en vooral de focus op ritme als een primair muzikaal aspect in de composities.

Voor het concert zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kaarten zijn te koop via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-amstel-quartet-american-dream-album-release-123229830741.