Kerstbomenbos aan Sixhavenweg sluit

Algemeen
Zelf de kerstboom uitgraven.
Zelf de kerstboom uitgraven. Foto: aangeleverd

NOORD - ‘De Voortuin van Noord’ verzorgde afgelopen jaren tussen Meeuwenlaan en het Noordhollandsch Kanaal in Amsterdam-Noord een tijdelijk bos, aangeplant door en voor Amsterdammers. Binnenkort is het weer zover en dan mogen de kerstbomen voor een paar weken naar binnen. Ná de kerst komt het bos niet meer terug op dezelfde plek, vlak achter Centraal Station. Er wordt een fietspad aangelegd en daarvoor verdwijnen het bos en dertien volwassen bomen.

Jaarlijks worden honderdduizenden kerstbomen naar Amsterdam gebracht en de meeste eindigen in de ovens van het Afval Energie Bedrijf en die CO2 gaat zo de lucht weer in. Niet nodig: als een boom met zorg gekweekt is en goed verzorgd wordt kan hij nóg jaren mee. Het begon in 2017 met ruim 40 bomen en dat is in vier jaar vertienvoudigd. Er was méér interesse, maar de aangewezen plek was niet groter. Nu vervalt hij dus helemaal. Ondanks jarenlange zoekacties en overleg met de gemeente is het niet gelukt een nieuwe plek voor het bos te vinden in Amsterdam-Noord.

Uitgraven van de bomen kan zondag 6, zaterdag 12, zondag 13 en zaterdag 19 december, zolang de voorraad strekt. Op 6, 12 en 13 december is iedereen welkom die in januari 2020 zijn boom in het bos had geplant. 12, 13 en 19 december worden de bomen die niet gereserveerd of opgehaald zijn ter adoptie aangeboden voor nieuwe adoptie. Uitgraven kan van 11.00 tot 17.00 uur. Wie in december een boom adopteert, kan hem wel weer laten terug-planten in de Fruittuin van West, in de boomgaard. Wat er verder in ‘De Voortuin van Noord’ gaat gebeuren en of het open en groen zal blijven, wordt hopelijk dit jaar duidelijk. De bomen kunnen tot 10 januari worden ingeleverd in Nieuw West. Zie voor meer informatie www.adopteereenkerstboom.nl.

Wat gebeurt er ná het bos in de Voortuin? De boswachter zet de boswachtersmuts af en trekt een overall aan om stadsboer te worden. Alhoewel het jammer is dat het bos moet verdwijnen, is er een nieuw groen initiatief gestart in de Voortuin van Noord: de Moestuinschool Amsterdam, die voor 2021 een plek gevonden heeft naast het kerstbomenbos. Samen met Buurman Michel Olden leidt de voormalig boswachter Nancy Wiltink daar 36 nieuwe stadslandbouwers op, mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. Geen bomen, wel bonen, sla en bietjes. Ook weer tijdelijk voor één jaar, dus de zoektocht naar een nieuwe plek gaat door.