Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

In actie tegen waterloverlast

De hoogte van de tuinen, straten en pleinen in onder andere Tuindorp-Oostzaan, Tutti-Fruttidorp en De Banne Noord zijn ten opzichte van andere delen van Noord niet erg hoog. Dat merk je goed als het hard regent, het regenwater spoelt altijd naar een laag punt. Als je daar woont zie je dat regenwater op straat of in de tuinen blijft staan, wat tot zeer vervelende wateroverlast kan leiden in woonhuizen. De openbare ruimte (straten en pleinen) wordt daar op aangepakt, zoals nu bijvoorbeeld in Tutti-Fruttidorp wordt gedaan.

Maar er kan meer. En dat heeft naast wateroverlast aanpakken, meer positieve effecten. Veel tuinen liggen na jaren inklinking, oftewel inzakking van de bodem, nog lager dan de straten en de ingangen van huizen. En heel veel van die tuinen hebben tegels. De tegels zorgen ervoor dat het regenwater niet weg kan in de bodem. Tegelijkertijd is een betegelde tuin op hete zomerse dagen, die we ook steeds meer zullen gaan krijgen, echt veel heter dan een tuin met groen en/of gras. Ook zorgen meer stenen dan groen ervoor dat er geen plek meer is voor vogels, vlinders en bijen. Meer groen is dus goed voor mens, dier en milieu.

Vorig jaar was er een proef met het gratis ophalen van tegels. Dit jaar doen we de actie ‘Tegels eruit, groen erin!’ specifiek in Tuindorp-Oostzaan samen met woningbouwvereniging Ymere, gemeente Amsterdam en de bewoners. De gemeente helpt bij het ophalen van de tegels, maar nu ook met het aanleveren van grond en groen, advies voor het vergroenen van de tuin en het aanvragen van eventuele subsidies. Aanmelden of meer lezen kan via www.tegelseruit.nl/aanmelden.

Saskia Groenewoud