Een nieuw stadshart voor Noord

Algemeen
Buikslotermeerplein wordt straks het hart van een zelfstandig stadscentrum.
Buikslotermeerplein wordt straks het hart van een zelfstandig stadscentrum. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)

NOORD - Op een nieuw plein bij metrostation Noord ontmoeten de Noorderlingen elkaar. Aan de IJ-oever kan worden geflaneerd. Als het aan de gemeente Amsterdam ligt gaat Noord zich meer dan nu tot een zelfstandig stadscentrum ontwikkelen. Op de toekomstplannen die het stadsbestuur onlangs bekend heeft gemaakt, kan tot begin maart worden gereageerd.

door Peter van Lonkhuyzen

Tijdens de coronacrisis valt het nauwelijks voor te stellen, maar op enig moment zal de stad weer bruisen. Bezoekers en nieuwe bewoners stromen toe, en er moet worden nagedacht over de vraag hoe de stad leefbaar blijft. De gemeente heeft haar plannen samengevat in het Ontwerp Omgevingsvisie 2050. Een ding is duidelijk, in Noord gaat er veel veranderen.

In de hele stad wil Amsterdam er 150.000 woningen bij bouwen, en tegelijk rigoureus vergroenen. Het landschap rond de stad, zoals in Waterland, blijft intact. De gemeente wil daarom ‘meerkernig ontwikkelen’, dat wil zeggen groeien in de stadsdelen. Noord wordt een zelfstandig stadscentrum met het Buikslotermeerplein als hart. Tegelijk wordt flink ingezet op de ontwikkeling van de Noordelijke IJ-oevers.

In de toekomst wandelen of fietsen we langs een groene boulevard aan het IJ. Daar ligt dan, volgens de plannen, een ‘kralenketting van aantrekkelijke publieke plekken, met culturele voorzieningen, een mogelijk nieuw park bij de Sixhaven en een park op de NDSM-werf, uitzichtpunten en zwemplekken’. “Het worden”, aldus de gemeente, “plekken die voor heel Noord grote betekenis hebben.” De Noorder IJ-plas wordt een publieke, groene plaats met ruimte voor sport en waterrecreatie.

Intussen verandert het Buikslotermeerplein in een ‘compacte stadsbuurt met wonen, werken, winkels en voorzieningen’. Er wordt ‘verdicht’, dat wil zeggen dat er nog flink zal worden gebouwd. De gemeente zet in op een nieuw cultuurgebouw aan het plein – denk aan een theater of museum. Een omgevingsvisie is een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad, die overheden in het kader van de Omgevingswet opstellen, en is bindend voor de overheid die haar opstelt. Tot en met 3 maart kan er door iedereen op worden gereageerd via amsterdam2050.nl.